Robert Chaney - Cracked Picture Frames


Grappig, anderhalve week geleden plaatste Hans Jansen op Folk Lantern een recensie over The Longest River van Olivia Chaney. Robert Chaney bezit niet alleen dezelfde achternaam, maar is hij net als Olivia woonachtig in Londen, maar verschijnt  bovendien Cracked Picture Frames op 28 april, de dag waarop ook de cd van Olivia in de schappen ligt! 

Maar hier houdt dan ook de vergelijking helemaal op. Veel weet ik niet over hem. Hij heeft een heel lange periode in Florida gewoond, voordat hij een paar jaar geleden naar Londen verhuisde. Daar heeft hij in die korte periode een behoorlijke faam opgebouwd als singer-songwriter. Tot zijn belangrijkste invloeden rekent hij Townes Van Zandt, Hank Williams en  Judee Sill. 

Wie een album verwacht met vrolijke liedjes en humoristische teksten kan nu afhaken. Johan Derksen zou deze muziek waarschijnlijk omschrijven als ontzettende zwaarmoedige muziek, waarbij je van tevoren de deuren van je huis op slot moet doen, want anders spring je van het balkon. 

Robert brengt zijn liedjes op zeer indringende wijze, zichzelf alleen begeleidend op gitaar en  in het geval van Bird and Bees op banjo. Direct in de indrukwekkende opener Black Eyed Susan pakt hij de luisteraar bij de lurven en houdt de aandacht totdat de laatste noot is weggestorven moeiteloos vast. 

Hij schrijft erg mooie teksten, weliswaar over droevige onderwerpen.Veel liefdesleed. Soms combineert hij op briljante wijze meerdere onderwerpen, zoals in The Cyclist, een van de hoogtepunten. Het handelt over een tragische romance maar ook over een auto-ongeluk.  

Het thema auto-ongeluk komt overigens op een geheel andere wijze aan de orde in Corazones Amarillos. In San José in Costa Rica schildert men gele harten op de weg op de plaatsen waar fatale ongelukken zijn gebeurd. De imponerende afsluiter The Ballad of Edward and Lisa is een heuse murder ballad. 

Helaas is Cracked Picture Frames voorlopig op korte termijn in Nederland alleen bij De Plaatboef in Rotterdam verkrijgbaar. Cracked Picture Frames is een debuutalbum vol droefgeestige liedjes die op zeer indringende en sobere wijze worden gebracht.        


Releasedatum 28 april 2015 Jagged Lines