Jenny Lysander - Northern Folk


Jenny Lysander is een 21-jarige folk zangeres afkomstig uit Stockholm. Enkele jaren geleden plaatste ze op Youtube een cover van Piers Faccini’s Time of Nought, wat al de aandacht trok van de maker, vooral door Jenny’s prachtige stem. 

Twee jaar geleden ontmoetten ze elkaar na afloop van een concert van Faccini in Londen. Ze gaf Faccini een aantal demo’s mee, waarvan hij zodanig onder de indruk raakte, dat hij haar uitnodigde om samen te gaan opnemen in zijn studio in Zuid-Frankrijk. 

Op Record Store Day vorig jaar verscheen de prachtige limited edition op vinyl, door hun samen ingespeelde, EP Lighthouse. Na dit eerste wapenfeit  werd in de zomer van vorig jaar in twee sessies Northern Folk opgenomen. Wederom was de perfecte setting de landelijk gelegen studio in Zuid-Frankrijk van Piers Faccini het decor. 

Zoals zo vaak bij nieuwe talentvolle artiesten zijn de vergelijkingen niet van de lucht. Zo werd zij al vergeleken met Nick Drake, Fairport Convention, Agnes Obel, Ane Brun, Marissa Nadler, Laura Marling, tot aan erfgenaam van Joni Mitchell en het potentiële nichtje van Emilia Torrini of Alela Diane. Waarvan die vergelijking met Laura Marling volgens mij nog het meest hout snijdt. Hun stemmen lijken enigszins op elkaar, alleen is de muziek van Jenny minder eigenzinnig en een stuk delicater. 

Met haar prachtige stem en speciale manier van zingen pakt ze de luisteraar direct in. Haar liedjes zijn tijdloos en ademen de sfeer van het Hoge Noorden uit. De arrangementen zijn buitengewoon prachtig. De ene keer worden ze bijvoorbeeld ingekleurd door een accordeon en een andere door fluit en soms door schitterend gitaarspel. 

Bij iedere beluistering ontdek je steeds iets nieuws en beginnen de liedjes gestaag te groeien. Ook is de positieve invloed van producer Piers Faccini duidelijk aanwezig als arrangeur. Bovendien speelt en zingt hij mee op Northern Folk. Het verschijnt net als haar debuut EP op het label van Piers Faccini.Het is al verkrijgbaar als digitale download, de officiële cd-release is echter 18 mei aanstaande. 

Northern Folk is niets minder dan een volwassen en tijdloos debuut van een zeer talentvolle, jonge zangeres.             


Officiële releasedatum 18 mei 2015 Beating Drum