Trevor Beales : Fireside Stories (Hebden Bridge Circa 1971-1974)

 


Van zijn moeder kreeg de Engelse singer-songwriter Trevor Beales een Noord-Afrikaans uiterlijk mee. Zijn ouders leerden elkaar kennen op een dansfeestje in Algiers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij een Engels soldaat uit Calderdale, zij een Algerijnse stenografe voor het Franse leger.

Op jonge leeftijd leerde Beales de muziek kennen van Bob Dylan, Django Reinhardt, The Byrds, Dave Evans en James Taylor. Op zijn tiende leerde hij gitaar spelen. Al snel begon hij zijn eigen nummers te schrijven en op te treden in pubs en folkclubs in de regio. Op zijn zeventiende stopte hij abrupt met school, door tijdens een les op een zonnige dag de klas uit te lopen en nooit meer terug te keren.

Van 1972 tot 1976 woonde hij in Londen. Reisde veel, onder andere door Frankrijk, Marokko en Amerika onderweg geld verdienend met fruit plukken. Hierna keerde hij terug naar Engeland, nog maar 23. Hij richtte toen de prog-pop band Havana Lake op, welke in 1977 hun enige album Concrete Valley uitbracht. Hij overleed onverwachts op slechts drieëndertigjarige leeftijd.

Veel van zijn songs op Fireside Stories (Hebden Bridge Circa 1971-1974) schreef hij op zeer jeugdige leeftijd. Ze werden opgenomen op de zolder van zijn ouderlijk huis in Hebden Bridge, een landelijk gelegen plaatsje ergens tussen Manchester en Leeds. Op een na eigen composities. Braziliana is van de vorig jaar overleden Welshe virtuoze gitarist Dave Evans. Het nummer stond op diens uitstekende album Sad Pig Dance uit 1978. De master werd vorig jaar gemaakt  door Andrew Liles vanaf meer dan veertig jaar oude cassettes.

Beales had de pech dat hij pas begin jaren zeventig begon met optreden, terwijl folkartiesten als bijvoorbeeld John Martyn eind jaren zestig al aan de weg timmerden. Hij kreeg daardoor toen niet de aandacht die anderen toen wel kregen, terwijl zijn composities en gitaarspel vaak van een hoger niveau waren.  

Fireside Stories is een absolute must voor liefhebbers van onder anderen Dav(e)y Graham, Dave Evans, Bert Jansch, John Martyn en zeker ook Nick Drake. Echo’s van laatstgenoemde hoor je goed terug in Dance of the Mermaids. Voor uitgebreidere recensies van dit prachtige tijdsdocument verwijs ik graag naar die van The Guardian en Folkradio UK.  

Theo Volk

Releasedatum : 2 december 2022 Basin Rock/De Konkurrent

Website : https://trevorbeales.bandcamp.com/