Ralph de Jongh : Theater Miko

 


Twee weken terug zag ik Ralph samen met Freek Prins optreden in Café De Klomp. Het werd toen een optreden met Ralph op zijn meest bluesy. Ieder concert van Ralph is anders, zeker als hij met de Duitse geluidsmagiër Miko Mikulicz optreedt. Onlangs bracht Ralph met deze ervaren violist al het fraaie dubbelalbum Miko uit.

Het nieuwe album Theater Miko werd dit jaar live opgenomen in Theater De Tamboer in Hoogeveen. Zoals vaak was Juan Kiers de uitstekende geluidstechnicus en mixer van dienst. Net als in Café De Klomp speelden de heren de Cuby+Blizzards klassieker Window of My Eyes. Ook wordt Somebody Will Know Someday gecoverd.

Het album is opgedragen aan Harry Muskee en Elmore James van Dodewaard. Laatstgenoemde zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar in West-Brabant zijn Elmore James en vooral diens vader Toon grote namen in de blues. Laatstgenoemde speelde als McAnthony and Friends en als McAnthony Blues Gang vaak in bekende zalen als de Try in Oudenbosch,'t Veerke in Oud-Gastel en Zaal Verhoeven in Nispen.

In het laatstgenoemde dorp groeide Ralph op, maar werd geboren in Roosendaal, in het huis van zijn grootvader, pal gelegen aan een spoorwegovergang. Zijn hele leven woont Ralph al landelijk, vandaar een toepasselijk getiteld lied als Country Boy Born in the City.

Het album eindigt met een lange improvisatie van I Believe I'll Dust My Broom, wat bij de credits wordt toegeschreven aan Elmore James, maar werd uiteraard geschreven door Robert Johnson. Johnson discipel James kreeg er later wel een hit mee. Het lied is gebaseerd op een oud gezegde, dat verwijst naar een bezem afstoffen als het maken van een nieuwe start in het leven en het bevat misschien wel de meest bekende bluesriff ooit.

Net als op Miko voelen de heren elkaar weer bijzonder goed aan en drijven elkaar naar grote hoogten. Naar verwachting zal het geweldige Theater Miko in de tweede week van december verschijnen. Mocht U toevallig binnenkort vakantie vieren op Bonaire, Ralph zal daar op 17 december en 7 januari optreden in Little Havana.

Theo Volk

Releasedatum : december 2022 Independent

Website : https://ralphdejongh.com/