Rusty Apollo : Apollo III


 

Mike Meijer is op veel fronten actief en creatief, naast op muzikaal vlak, speelde hij onder andere regelmatig gastrollen in tv-series en kleine rolletjes in speelfilms. Maar pas geleden kwam ik hem tegen als fotograaf voor het album Nightwalker van Joost Verbraak en Jan Verbijnen. Het was trouwens even wachten op nieuw werk van Rusty Apollo, de uitstekende voorganger Midget & Monkeys geproduceerd door Mickey Smid (My Baby) verscheen alweer in 2016. Dat jaar verscheen van Mike ook zijn ambitieuze drieluik Triptychon, waarvan ik toen het album Fremdkörper besprak.

Aan Midget & Monkeys werkte de toen pas zestienjarige zoon van Mike voor het eerst mee. De rol van Mozes, naast dj werk deed hij in het verleden al remixes voor onder andere My Baby, is prominenter geworden. Als producer is hij heel bepalend geweest voor het geluid op Apollo III. Zelf omschrijft de band treffend het gekozen pad als psychedelische techno blues. Al valt het met die techno invloeden reuze mee, het blijft beperkt tot het gebruik van synthesizers.

Uiteraard is de mondharmonica weer aanwezig van de door de wol geverfde Kim Snelton, die meer dan veertig jaar podiumervaring heeft. De band wordt gecompleteerd door gitarist Rogier van der Ploeg (Soviet Sex, Blue Murder en Astral Bodies) en slidegitarist Onno Voorhoeve (Cadillac Walk en The Holy Spirits). Het album bestaat voornamelijk uit covers en drie eigen nummers, Houston (We Have a Problem) van Mike, Suitcase van Rogier en mijn absolute favoriete nummer op de schijf I Was Around van Onno. Onder de uitstekende covers bevinden zich onder andere heerlijke vertolkingen van Slippery People van Talking Heads, Why Don’t We Do It in the Road? van The Beatles en Poor Moon van Canned Heat. Gastrollen zijn er op Bacon Fat weggelegd op piano voor Niels Meijer en op saxofoon voor Arend Bouwmeester (Ralph de Jongh). Het avontuurlijke Apollo III bewijst dat Rusty Apollo en de blues in Nederland en in zijn algemeenheid gelukkig nog steeds springlevend is. Warm aanbevolen!

Theo Volk

Releasedatum : 7 juni 2024 BIG RECORDS (on a tiny budget)

Website : http://www.rustyapollo.com/


Rusty Apollo live :

30-06 AMSTERDAM : Zaal 100, releaseparty