Ralph de Jongh : Miko

 


In mijn vorige recensie had ik het over de snelheid waarmee Rob Heron & The Tea Pad Orchestra werkt. Dat geldt zeker ook voor Ralph de Jongh. Het dubbelalbum Miko werd slechts op een dag, afgelopen 7 september, in On The Farm Studio's in Woudenberg samen met de virtuoze Duitse violist Miko Mikulicz opgenomen. 

De moeder van Mikulicz had graag gezien dat hij een klassiek violist zou worden, maar op zijn vijftiende raakte hij in de ban van de muziek van Pink Floyd. De psychedelische muziek van die band is tot op de dag van vandaag een inspiratiebron. Mikulicz is vooral bekend van de band Panama Red, waarin hij al ruim twintig jaar speelt. 

Wie Ralph volgt kent uiteraard het schitterende dubbelalbum Breath of Live wat hij vijf jaar geleden maakte met violiste Ewa Pepper, met wie hij geweldige chemie heeft. Dat geldt ook voor de samenwerking met Mikulicz. De twee halen tijdens de ruim tweeënhalf uur het beste in elkaar naar boven. Bovendien ontbreekt het spelplezier niet, zoals duidelijk te horen is aan het einde van Hear the Water Running. 

Mikulicz blijkt een echte geluidsmagiër, luister maar eens naar de prachtige ijle klanken in As the Mist Clears en Dreamers in This Night. Miko is een intrigerende luistertrip en een absolute aanrader, die meestal ergens tussen folk en blues zweeft. Het album is reeds te beluisteren op Spotify, maar zal over ongeveer drie weken ook als dubbelcd in een mooie digipack oplage van slechts honderd stuks verschijnen.

Theo Volk

Fysieke releasedatum : oktober 2022

Website : https://ralphdejongh.com/