BJ's Wild Verband - LaterDe carrière van Bart-Jan Baartmans begon in de jaren tachtig in de Nederlandstalige new-waveband Square Objects en daarnaast in de rockabillyband Tuney Tunes. Na nog een aantal andere samenwerkingsverbanden begon hij eind jaren negentig een solocarrière. 

Later is intussen zijn twaalfde album. Op de eerste zes cd’s werd in het Engels gezongen, vanaf Verpand in het Nederlands. Later werd praktisch geheel live in zijn eigen studio Wild Verband opgenomen, met Mike Roelofs (Hammond B3, Moog bas en zang) en Sjoerd van Bommel (Drums en zanger). 

Alle drie beschikken over een schat aan ervaring. Mike Roelofs werkt onder andere samen met Arno Adams, voor wiens mooie cd Maondaagmorgezon hij de schitterende arrangementen schreef. Sjoerd van Bommel verwierf bekendheid in Bots en in de band van Frédérique Spigt. Daarnaast speelden Sjoerd en Mike al mee op eerdere solo albums van BJ en bij diens optredens. 

Het drietal werkte in het verleden als sessiemuzikanten ook vaak samen als ritmesectie (vaak met BJ op bas) op cd’s van singer-songwriters uit binnen- en buitenland. Die veelvuldige samenwerking van de heren valt zeer goed terug te horen op Later

In een week tijd schreef BJ alle nummers met de band in gedachten. De arrangementen ontstonden tijdens de sessies ter plekke. Die improvisaties leveren een zeer relaxt resultaat op. Bovendien hoor je duidelijk het spelplezier terug. Het gebodene is een mix van blues, soul, country en rock & roll. En het heeft het improviserende van jazz. 

De teksten op Later zijn redelijk bespiegelend en gaan volgens BJ over  Marvin Gaye, hotelkamers, ijdelheid, gitaren, liefdeskoorts, jeugddromen, langspeelplaten en existentialisme verbinden. Zo wordt in opener  Er speelt zoveel  verwezen naar Marvin Gaye, zijn favoriete zanger en diens periode in Oostende.  Het leverde BJ een fascinatie voor die stad op. 

Wild verband is overigens zowel een verwijzing naar zijn gedeeltelijk in wildverband gebouwde studio als zijn losse samenwerkingverbanden met diverse musici. Voor degenen die niet graag naar Nederlandstalige muziek luisteren, werden de liedjes ook in het Engels opgenomen. Gratis verkrijgbaar als digitale download bij aankoop van de cd, maar ook separaat te koop  als digitale download op de website van Continental. 

Later is na eerder dit jaar Caballero zonder filter van Björn van der Doelen en Allez Soldaat de tweede rootsplaat van Brabantse bodem die zich met gemak kan meten met het allerbeste van buitenlandse bodem.       


Releasedatum 3 juli 2015 Continental Europe

24/6 BOXMEER: Theater De Weijer
01/7 DEN BOSCH: Verkadefabriek
10/7 NIJMEGEN: Trianon
24/7 LICHTENVOORDE: Zwarte Cross festival
14/8 AMSTERDAM: Parade
28/9 TILBURG: Theater De Boemel

25/10  EDAM: Roots festivalen Marcel de Groot. Veel van die opnames vonden plaats in BJ's eigen Studi