Samantha Crain - Under Branch & Thorn & TreeDe carrière van Samantha Crain kwam in een stroomversnelling, nadat Rolling Stone haar een paar jaar geleden tipte als must see act van het SXSW festival in Austin, Texas. Het leverde haar de belangstelling op van muzikant en producer John Vanderslice (o.a. Mountain Goats, Spoon), die zijn diensten aanbood. Deze samenwerking leverde het schitterende album Kid Face op. 

Een referentiekader voor de muziek op Kid Face aangeven is praktisch onmogelijk, omdat het eigenlijk met geen enkele andere artiest te vergelijken is. Zo is bijvoorbeeld haar manier van zingen uniek. Het is voor mij een van de mooiste cd’s van het lopende decennium, misschien wel de mooiste. 

Inspiratie ervoor vond ze in de platenverzameling van haar vader : van Neil Young, Bob Dylan en Woody Guthrie tot aan Flaming Lips, Jason Molina en Sufjan Stevens. Het lag voor de hand dat de samenwerking met John Vanderslice gecontinueerd zou worden, na het artistiek en commercieel gezien uiterst succesvolle Kid Face.  

Het was voor mij behoorlijk wennen aan Under Branch & Thorn & Tree, wat duidelijk meer een groei album is dan Kid Face. De liedjes hebben duidelijk meer tijd nodig om onder de huid te kruipen, op het buitengewoon catchy Big Rock na dan. Na een keer luisteren zit dat al in je geheugen gebeiteld. 

Ook zijn de liedjes over het algemeen meer ingetogen van aard, zoals bijvoorbeeld You Or Mystery, wat over haar jong gestorven buurman gaat. Ze was behoorlijk ontdaan door zijn overlijden, ondanks het feit dat ze nog nooit contact met hem had gehad. 

If I Had a Dollar gaat over het terugdenken aan een ex-geliefde. Soms krijgt ze teksten voor een liedje zo toegeworpen. Elk City is een beschrijving van de levensgeschiedenis van een oudere vrouw, die ze ontmoette in een restaurant in dit oliestadje. Zonder aanleiding begon ze haar levensverhaal te  vertellen aan Samantha. 

Soms heb je vriendschappen, waarin je veel tijd steekt, maar die toch gedoemd zijn te eindigen. All in handelt daar over. Ook de overige liedjes hebben interessante onderwerpen. Haar teksten zijn voor mij absoluut een meerwaarde. Maar muzikaal is alles ook weer dik in orde. 

Sterker nog, dit album kan gemakkelijk wedijveren met het vorige. U dient er echter wel iets meer tijd in te steken om het te doorgronden. Bij de aankoop van een vinylplaat krijgt men overigens de bonustrack Cold Hands geleverd.          Releasedatum 24 juli 2015 Full Time Hobby