Minnie Birch - FlounderingMinnie Birch kwam ik bij toeval op het spoor. Onlangs speelde zij als supporting act bij de cd-release van Laura Victoria. Laura’s album Head Above Water recenseerde ik onlangs voor Folk Lantern. 

Veel weet ik niet over Minnie, zelfs op haar eigen websites is ze een goed bewaard geheim. Ze verzorgde wel ooit het voorprogramma van Joan Armatrading en is ze al behoorlijk populair. Die populariteit bleek  wel uit het grote aantal pre-orders die ze kreeg. 

Tijdens optredens speelt ze overigens naast haar eigen songs sinds kort ook verrassend genoeg oude bluesnummers. Een jaar geleden kreeg ze van haar opa een grote collectie bluesplaten cadeau en dat opende een nieuwe muzikale wereld voor haar. Vooral vrouwelijke blueszangeressen mogen op haar interesse rekenen. 

Floundering is een delicate verzameling folk en pop getinte songs geworden. Minnie Birch heeft een wat hese, hoge stem. Ze zingt haar liedjes zeer ingetogen en breekbaar. Het eerste liedje wat ik van haar hoorde, was Dagger, wat mij na een keer luisteren al overtuigde vanwege de ijzersterke melodie. 

Minnie wordt op Floundering spaarzaam begeleid door anderen, maar toch weet ze moeiteloos de aandacht vast te houden. Dat doet ze door inventieve toevoegingen. Bijvoorbeeld door wat percussie of door prachtige achtergrondvocalen zoals in het fraaie Unravelling

Sleutelsong op Floundering is de titelsong, wat over haarzelf gaat. Haar voormalige vriend bedroog haar. Floundering beschrijft de laatste fase van die relatie en de gedachtes die ze toen had. De liedjes gaan over het gebrek aan communicatie in relaties, het elkaar niet kunnen begrijpen en het gebrek aan onderling respect. Haar teksten zijn boeiend en gespeend van clichés en vormen dus een grote meerwaarde. 

Ze werd door Andrew Turner, Michael Pipe, Gary Smith en Duncan MacTavish ofwel financieel gesteund of voorzien van goede adviezen bij de totstandkoming van de cd. De grootste steun en aanmoedigingen kreeg ze echter van haar ouders, Dave en Marie. 

Vader Dave maakte het wonderschone artwork van het tekstboekje en van de hoes. De cd is buitengewoon prachtig verzorgd en bij aanschaf krijg je ook nog een button en vier ansichtkaarten geleverd. Debuut Floundering is een prachtige verzameling gevoelige liedjes over menselijke tekortkomingen in relaties.        


Website https://minniebirch.bandcamp.com/ en http://www.minniebirch.co.uk/

Releasedatum 22 juni Eigen beheer