Laura Victoria - Head above waterLaura Victoria Hewison’s carrière startte op vrij jonge leeftijd als lid van Folkestra North!, waarvan de bekende violiste en doedelzakspeelster Kathryn Tickell de muzikale leider was. Vervolgens richtte zij zich volledig op haar studie Folk en traditionele muziek aan Newcastle University. 

In 2006 begon ze solo, zichzelf begeleidend op cello, op te treden. De EP Acting up verscheen in 2009, dat vertolkingen van liedjes van onder andere Marc Almond, Woodie Guthrie en Capercaillie bevatte. Ook verhuisde ze in die periode naar Londen en kwam in de plaatselijke folkscene terecht. 

De afgelopen jaren was ze onder vele anderen al supporting act van Jackie Oates, O’Hooley & Tidow en Simone Felice. Laura kwam ik zelf op het spoor door de zeer positieve recensie in het gezaghebbende fRoots, die Head Above Water eigenzinnig en onweerstaanbaar noemt. 

Ze wordt in de Engelse pers regelmatig vergeleken met Nina Simone, Tori Amos en Kate Bush. De laatste vergelijking vind ik wel hout snijden. Laura beschikt ook over een vrij hoge stem en de manier van zingen lijkt ook af en toe op die van Kate Bush. 

Head Above Water bevat eigen werk, met uitzondering van het heerlijk lome Rock Salt and Nails, van de bekende Amerikaanse folkzanger Utah Phillips. Phillips schreef veel politiek getinte liedjes.  Veel van haar eigen liedjes hebben hun wortels in de traditionele muziek en bevatten elementen uit country, blues en verrassend genoeg heel af en toe uit de pop. 

Half-hearted Love verraadt Laura’s voorliefde voor de popmuziek uit de jaren zestig.  Ze schreef dit liedje grotendeels al op vijftien jarige leeftijd. Een aantal van de nummers bevat een sterke melodie, zoals bijvoorbeeld het titelnummer. 

Het zal voor de meeste luisteraars even wennen zijn haar manier van zingen, die wel het nodige vraagt van de luisteraar, ook van mij. Intussen daaraan gewend, valt alles op zijn plaats. Head Above Water werd geproduceerd door de zeer ervaren Mark Wallis, die samenwerkte met artiesten als Talking Heads, Marianne Faithfull, Joan Armatrading en U2. 

De oude Rivella slogan zou van toepassing kunnen zijn op Head Above Water : een beetje vreemd, maar wel lekker!         


Releasedatum 8 juni 2015 Eigen beheer