Boo Hewerdine - OpenMarcus Hewerdine is een in Nederland relatief onbekende Londense singer-songwriter, die zijn muzikale carrière startte in 1983 in The Great Divide, een band die ontdekt werd door Mike Scott van The Waterboys.

Hij formeerde vervolgens in 1985 de rockband The Bible, welke in de tweede helft van de jaren tachtig, twee goed ontvangen albums uitbracht. In 1990 besloot hij echter als singer-songwriter verder te gaan. 

Het eerste liedje wat ik ooit van hem hoorde was het prachtige Bell, Book and Candle wat hij speciaal schreef voor een van mijn favoriete Ierse zangeressen Eleanor Shanley. Een jaar later werd datzelfde nummer gecoverd door Eddi Reader. 

Boo Hewerdine schreef voor zeer veel artiesten liedjes, maar zijn samenwerking met Eddi Reader is het meest intensief. Sinds haar fraaie debuut in 1994 tot aan haar schitterende Vagabond van vorig jaar duurt die samenwerking al. Overigens werd Vagabond onterecht door praktisch de complete Nederlandse pers genegeerd. 

Gelukkig niet door Hans Jansen, die er voor Folk Lantern een recensie over schreef. Sinds zijn debuut in 1989 met het geweldige Evidence brengt hij aan de lopende band albums van een constant hoog niveau uit. Met het succes in Nederland wil het echter niet zo vlotten, maar misschien kan Open daar eindelijk eens verandering in brengen. 

Open kwam zeer toevallig tot stand. Tijdens een gesprek met een goede vriend kwam het oude, ultrakorte liedje Microfilm, met een geweldige clou, ter sprake. Hij besloot vervolgens op zoek te gaan naar de originele opname ervan en vond ook een aantal nooit uitgebrachte songs terug. Deze werden gemaakt tijdens een sessie in de Britannia Row Studios in 2003. 

Drie ervan, Geography, Muddy Water en Rags stonden al op God Bless the Pretty Things uit 2009. De eerste twee zijn opgedragen aan zijn vrouw. Beluistering leert dat deze liedjes terecht alsnog op plaat zijn vastgelegd. 

Verwacht van Hewerdine geen vernieuwende fratsen, hij is een klassieke songschrijver. Het zijn stuk voor stuk songs met een sterke melodie, gezongen met die prachtige stem van hem en zijn rustgevende gitaarspel. Een collega als Eddi Reader draagt hem al vele jaren op handen, nu U nog.


Releasedatum 22 juni 2015 Reveal Records