Martin Simpson/Andy Cutting/Nancy Kerr - MurmursHet was Martin’s vrouw Kit die hem op het idee bracht voor dit project. Het probleem was alleen het vinden van tijd, want alle drie hebben ze een drukke agenda. September vorig jaar maakte ze een korte toer, gevolgd door het opnemen van Murmurs begin dit jaar. 

Dit trio bestaat uit zeer ervaren musici. Gitarist Martin Simpson won al menige prijs. Hij werkte samen met Richard Thompson, Bonnie Raitt, Jackson Browne, Richard Hawley, June Tabor en vele anderen. Accordeonist Andy Cutting is vooral bekend van zijn baanbrekende werk met Chris Wood. Ook buiten het folk genre geniet hij een grote reputatie, want hij toerde bijvoorbeeld met The Who en Sting. 

Violiste Nancy Kerr werd onlangs door de BBC gekozen tot folkzangeres van het jaar. Vorig jaar zomer bracht ze het mooie album Sweet Visitor uit, waarop Martin Simpson meespeelde. Dit drietal is dus een soort supergroep, wat de verwachtingen hoog stemde. Het is een zeer gevarieerd album geworden met eigen werk en traditionals.  

Het opent met het prachtige, ingetogen Dark Swift and Bright Swallow, geschreven en gezongen door Martin en opgedragen aan dochter Molly. Traditional en instrumental Richmond Cotillion laat vervolgens horen hoe virtuoos dit trio is. Het spelplezier is niet alleen voelbaar, maar de musici voelen elkaar bijzonder goed aan. 

Het vrolijke en zomers aandoende Dark Honey wordt door Nancy op haar kenmerkende manier gezongen. Ze beschikt over een stem die echt uniek is. Vervolgens wordt de luisteraar getrakteerd op een bijzonder fraaie vertolking van Fair Rosamond. Op geweldige wijze gezongen door Martin.  

Murmurs is eigenlijk een aaneenschakeling van gevarieerd repertoire van het hoogste niveau. Alle nummers een voor een doornemen zou de recensie te lang maken. De onderwerpen van de liedjes gaan voornamelijk over natuur, geschiedenis en politiek. Het album werd geproduceerd door de ervaren Andy Bell. 

Naast de normale uitgave is er ook een luxe uitvoering, waarop 5 nummers meer staan. Bovendien wordt een DVD meegeleverd met daarop een documentaire over het maken van Murmurs. De luxe uitvoering is absoluut te prefereren. De cd duurt meer dan 70 minuten, maar is voorbij voordat je er erg in hebt. 

Het moge duidelijk zijn dat voor liefhebbers van traditionele folk Murmurs een geweldige aanrader is.            Releasedatum 8 juni 2015 Topic