Sean Taylor - The only good addiction is love


De teller van uitgebrachte albums van deze Engelse singer-songwriter wordt met The Only Good Addiction Is Love intussen op zeven gebracht. Tot op heden brachten zijn platen nog maar zeer weinig bekendheid op in Nederland.  

Dit nieuwe werkstuk moet daar maar eens voorgoed verandering in brengen, want hij behoort tot de absolute top in het genre. Hij wordt al jaren op handen gedragen door mensen als Eric Bibb en Willy Vlautin. Voor de derde keer op rij vonden de opnames plaats in Congress House Studios in Austin. 

De producer was andermaal Mark Hallman, onder andere bekend van zijn werk met Carole King en Ani Di Franco. Op voorgaande cd’s was vooral zijn harde leven als muzikant in Londen vaak onderwerp van zijn liedjes. Voor de thema’s op The Only Good Addiction Is Love zocht hij zijn inspiratie in meer esthetische onderwerpen. 

Hij liet zich veelal inspireren door zowel schilderkunst als literatuur. De titel is overigens een uitspraak van de voormalige president van Uruguay Jose ‘Pepe’ Mujica, die negentig procent van zijn salaris uitgaf aan liefdadigheid en een boerderij als woning prefereerde boven het presidentiële paleis. 

Prachtige opener is het titelnummer, waarin een hoofdrol is weggelegd voor de klassiek geschoolde violiste Hana Piranha. Zij keert nog een keer op fabuleuze wijze terug in Les Rouges Et Les Noirs, geïnspireerd op het bekende schilderij van Paul Klee, die overigens zelf ook een fantastisch violist was. Verrassend genoeg speelt ze met haar eigen band punkmuziek! Een samenwerking die zeker een vervolg verdient. 

Veel inspiratie vond hij al vaak in het werk van de bekende Spaanse dichter Federico Garcia Lorca. Het leverden het schitterende instrumentale, Spaans getinte Lorca en Tienes Mi Alma En Tus Manos op. De titel van laatstgenoemde is afkomstig van de Don Winslow novelle The Power Of The Dog. 

Rothko is een hommage aan de abstracte schilder Mark Rothko. Jack Kerouac’s novelle Desolation Angels komt aan bod in het heerlijke gelijknamige nummer. Slotnummer The White Birds is een op muziek gezet gedicht van William Butler Yeats. 

Erg knap aan het album vind ik dat Taylor aan ieder nummer precies de juiste instrumentatie meegeeft. Ook mag de rol van producer Mark Hallman niet onderschat worden. Hij speelt op praktisch ieder nummer mee en bespeelt daarbij de meest uiteenlopende instrumenten. Onder de gastmusici bevindt zich legende Danny Thompson, met wie hij overigens regelmatig live optreedt. 

Dit prachtige album behoort voor mij tot een van de mooisten van 2015.               


Releasedatum 15 juni 2015 Eigen beheer

Optredens in Nederland in het najaar:
3/10 NEDERWEERT: Theaterboerderij Boeket
4/10 FRIESCHEPALEN: Ma Kelly’s
25/10 CUIJK:  Schouwburg (supporting Eric Bibb)