Shooglenifty - The untied knot


Dit jaar bestaat de Schotse folk/wereldgroep Shooglenifty 25 jaar en viert dat met de release van hun zevende album, The Untied Knot. Naast 7 studio albums brachten ze ook nog 2 live albums uit. Die live optredens bracht hen op podia als Glastonbury en WOMAD. 

Shooglenifty bestaat uit zeer ervaren musici zoals bijvoorbeeld James Mackintosh. Naast Shooglenifty speelde hij onder andere mee op platen van Capercaillie en vorig jaar op het schitterende The Brig Tae Nae Where van Alex Hodgson. 

In de lange periode dat de band al bestaat waren er soms wijzigingen in de samenstelling. Zo levert oud bandlid Luke Plumb zowel compositorische als muzikale bijdragen met The Highway Carpark en The Arms of Sleep

Nieuwkomer op The Untied Knot is het zeer ervaren snarenwonder Ewan MacPerson. Hij speelt nog in zeer veel andere samenwerkingsverbanden waaronder in de groep Salt House en speelde hij mee op het mooie, vorige jaar verschenen The Brightest Path van Patsy Reid. 

Een zeer belangrijke koerswijziging op de nieuwe cd zijn de vocalen van Mackintosh’s wederhelft, Kaela Rowan. Zij bedient zich van het kenmerkende puirt a beul (Mouth music). Eerdere albums waren instrumentaal. 

Op 8 van de 11 nummers zingt Kaela mee, wat de toegankelijkheid tot hun muziek veel groter maakt. Bovendien geeft de prachtige zang van Kaela de nodige sfeer en spanning aan de liedjes, zoals ze ook al deed op haar prachtige album Menagerie. Op beide albums speelt overigens electronica een rol. 

Als altijd vormt de folkmuziek de basis van hun nummers. Invloeden zijn er ditmaal vooral te horen uit rock, Indiase, Arabische en Afrikaanse muziek. The High Road to Jodhpur roept overigens bij mij associaties met 9Bach op. Het is wederom een afwisselende en vitale cd geworden. 

De mooie, opvallende hoes werd gemaakt door de bekende Schotse kunstenaar en toneelschrijver John Byrne. Hij maakte in het verleden ook hoezen voor Gerry Rafferty, Stealers Wheel, Billy Connolly en The Beatles. De productie was in handen van de zeer ervaren Mattie Foulds, bekend van werk met Lau, Karine Polwart, Inge Thomson, Martin Green en Aidan O’Rourke. 

The Untied Knot is door de toevoeging van vocalen hun meest toegankelijke album geworden en laat een nog steeds zeer geïnspireerde band horen die nog lang mee kan.         


Releasedatum 6 juli 2015 Eigen beheer