Vera van Heeringen - Proper BrewNet als in Nederland is het aantal Americana artiesten in Groot-Brittannië groeiende. Een van die nieuwkomers daar is Vera van Heeringen. Haar wieg stond ooit in Nederland, echter na een studie Engels in Chester werd ze verliefd op Jock Tyldesley en vestigde zich definitief in Wales. Met Jock speelde ze vijf jaar in het komische muziekgezelschap The New Ropes (denk aan de absurde humor van Monty Python) tot aan de geboorte van haar tweede kind, dochter Rosa in 2010 en toeren verder niet meer mogelijk was. De groep maakte een album, Myoosick, en houdt overigens in oktober op te bestaan.  

Proper Brew is Vera’s tweede album. De hoes vind ik overigens enigszins lijken op die van My Remembrance of You van Diana Jones, ook een Americana artiest die als basis de muziek uit het Appalachengebergte heeft. Proper Brew kreeg al de nodige lovende kritieken in Groot-Brittannië, mijns inziens terecht. Naast liedjes met als basis de Americana maakt ze ook liedjes die meer de singer songwriter kant op gaan, zoals het prachtige, ingetogen Milk and Honey. Maar ook een aanstekelijk, vrolijk en swingend nummer als Riverside House. Niet alleen is Vera een begenadigd liedjesschrijver, daarnaast beheerst ze de door haar bespeelde instrumenten erg goed, zoals in Never Enough Time en het instrumentale Proper Brew. Laatstgenoemde wordt virtuoos uitgevoerd samen met Kris Drever van Lau

Een grote groep vrienden verleende hun medewerking aan het album en zeker niet de minsten. Naast Kris Drever, Rayna Gellert ( haar laatste album werd hier ook gerecenseerd), Tim O’Brien, M G Boulter, Dave Luke, Andy Seward, Dirk Powell, Dave Proctor, Ian Kelly, Sam Sweeney, Neil McSweeney en uiteraard manlief Jock. Deze musici staan garant voor een zeer smaakvolle inkleuring van de liedjes. De titel is overigens niet alleen een verwijziging naar een lekkere kop koffie of thee, maar meer nog een verwijzing naar de eerste blauwe plek die dochter Rosa opliep. Bruise is een moeilijk woord voor kleine kinderen en wordt dan al snel brew. 

De cd is een prachtig verzorgd product geworden, een uitklapbare hoes met uiteraard een tekstboekje toegevoegd. Vera is absoluut een artieste om in de gaten te blijven houden, iets wat ik zeker zal gaan doen. 

Releasedatum : 18 juni  2015 Wood & Steel Records

Website: http://www.veravanheeringen.com/_/Home.html