Replay : Virginia Astley : From Gardens Where We Feel Secure

 


Door het gisteren verschenen, lichtvoetige album Les Barricades Mystérieuses van de Brusselse pianiste Paulette Verlée kreeg ik de behoefte om weer eens de cultklassieker From Gardens Where We Feel Secure te beluisteren. Virginia Astley is een dochter van componist Edwin Astley, die muziekthema’s schreef voor series als The Saint, Danger Man, Department S en Randall and Hopkirk. Reeds op haar zesde begon ze piano te spelen en op haar veertiende ook fluit. Alhoewel ze klassiek getraind is, is haar muziek altijd avontuurlijk en rijk aan experiment geweest. Na deel uitgemaakt te hebben van enkele, niet succesvolle bandjes richtte Astley zich op een solocarrière.

Debuutalbum From Gardens Where We Feel Secure verscheen in 1983 op Rough Trade, dat toen pas een paar jaar bestond. Ze nam het zonder enkele druk met producer Russell Webb op en dat is goed terug te horen. Een praktisch geheel instrumentaal album dat al improviserend tot stand kwam. Het enige wat Astley vooraf gepland had was dat de muziek een zomerse sfeer moest uitstralen. De muziek is lichtvoetig, harmonieus, sereen, regelmatig opgewekt en soms hypnotiserend.

Voor een belangrijk deel wordt de sfeer medebepaald door de gebruikte veldopnames van onder andere kerkklokken, schapen, kinderen en vogels (waaronder een uil). Haar pianospel staat centraal, maar daarnaast zijn ook enkele blaasinstrumenten te horen. Sinds de release is de populariteit terecht gestaag gestegen. Helaas was het album lange tijd bijna onleverbaar en was het alleen tegen woekerprijzen te koop. Gelukkig bracht Astley het album twee jaar terug in eigen beheer opnieuw uit. Op haar Bandcamppagina is het te koop voor zo’n 19 Euro inclusief verzending. Nog steeds een absolute aanrader.

Theo Volk

Releasedatum : 29 juli 1983 Rough Trade

Website : https://www.virginiaastley.com/