Paulette Verlée : Les Barricades Mystérieuses

 


Paulette Verlée is het alter ego van de Brusselse pianiste en pianolerares Veerle Pollet. Zij begon reeds op vroege leeftijd de pianowerken van Bach en Schumann te spelen. Vorig jaar verscheen haar debuutalbum Choses vues à droite et à gauche (sans lunettes), waarop de muziek van Erik Satie de uitgangsbasis vormde. 

Op opvolger Les Barricades Mystérieuses is dat de muziek van François Couperin, een van de meest vooraanstaande Barokcomponisten. Een bekende compositie van hem is Soeur Monique, waarvan niet bekend is voor wie hij het schreef. Couperin’s versie van Matines is niet bewaard gebleven. Hij schreef zijn metten om gebracht te worden de laatste drie dagen voor Pasen. Matines of metten zijn gebeden die traditioneel gezien plaats vonden tussen zonsopgang en zonsondergang.

Sleutelcompositie is echter volgens Veerle La Favorite, Chaconne. Het is een ode aan Johann Sebastian Bach’s Chaconne. “Toen ik aan het experimenteren was met het snelle gedeelte, deed het me onvermijdelijk denken aan de beroemde chaconne van J.S. Bach. Zo'n meesterwerk mag je natuurlijk niet aanraken, maar door het gebruik van dezelfde titel wilde ik mijn bewondering en liefde voor deze grote componist uiten”, aldus Veerle.

Helaas telt het nieuwe album slechts acht composities en duurt nog geen drieëntwintig minuten. Toch is Les Barricades Mystérieuses een absolute aanrader, want Veerle brengt lichtvoetige, subtiele, zeer toegankelijke neoklassieke muziek.

Theo Volk

Releasedatum : 30 juni 2023 V2 Records

Website : https://pauletteverlee.com/

 

Paulette Verlée live :

20/10/23 – GC De Zeyp, Ganshoren

25/10/23 – CCHA, Hasselt

12/01/24 – GC Spikkerelle, Avelgem

10/02/24 – Cultuurcentrum, Poperinge

17/02/24 – Cinema Walburg, Hamont-Achel

03/03/24 – Kasteel Coloma, St Pieters Leeuw (15u00)

28/03/24 – CC Het Bolwerk, Vilvoorde