Douglas Firs : Happy Pt. 2


 

Het voorgaande album Heart of a Mother van de Gentse singer-songwriter Gertjan Van Hellemont was een achtbaan aan emoties. 2020 begon zeer emotievol, binnen een week kreeg hij het heugelijke nieuws dat hij vader zou worden, maar ook het afschuwelijke bericht dat zijn moeder ongeneeslijk ziek was en hooguit nog een paar weken te leven had. Tot overmaat van ramp overleed ongeveer een maand na de dood van zijn moeder, ook nog zijn oma aan de gevolgen van Covid-19. Het fraaie, instrumentale slotakkoord So This Is It? (For Arlette) van het aangrijpende album werd trouwens geschreven door zijn vader Hubert voor zijn moeder Arlette. Zijn vader is hier te horen op piano. 

Van Hellemont had muzikaal gezien duidelijk omlijnde plannen voor hoe Happy Pt. 2 moest gaan klinken. Daarin moest zijn voorliefde voor Amerikaanse roots- en indie folkmuziek doorklinken. Vooral My Morning Jacket en het album Ouroboros van Ray LaMontagne waren tijdens het scheppingsproces een belangrijke inspiratiebron. De songs worden hier en daar verrijkt met pedal steel en tenorsaxofoon en op een drietal songs is het Budapest Art Orchestra te horen. Tot de prijsnummers kan I Miss You gerekend worden. Het lied is gericht aan zijn moeder, met een aantal vragen aan haar over zijn vaderschap van zoontje Georges. 

Nog steeds mist hij zijn moeder erg. Echter het leven gaat met horten en stoten verder en telt Van Hellemont de zegeningen die hij nog wel heeft. Zo eindigt het album positief met het fraaie slaapliedje Rock to Sleep voor zoontje Georges. Na het afronden van de opnames vertrok Van Hellemont naar Los Angeles om de plaat te mixen met Kevin Ratterman (My Morning Jacket, Ray Lamontagne, Afghan Whigs). Die samenwerking verliep zo goed, dat die samenwerking in de toekomst zeker een vervolg gaat krijgen. De master werd gemaakt door de legendarische Fred Kevorkian (o.a. Ennio Morricone, Jerry Garcia, Sun Ra, The Stooges en Triggerfinger). Het andermaal bijzonder fraaie en emotionele Happy Pt. 2 is een logisch vervolg op voorganger Heart of a Mother.     

Theo Volk

Releasedatum : 30 augustus 2024 Excelsior Recordings

Website : https://www.douglasfirs.be/


Douglas Firs live :

03-10 UTRECHT : TivoliVredenburg, Cloud Nine, Nederlandse releaseshow

05-10 BRUSSEL : AB, Belgische releaseshow