Newland : The Silent Language


 

De alternatieve Friese singer-songwriter Alex Nieuwland heeft de smaak behoorlijk te pakken. Drie soloalbums in nauwelijks anderhalf jaar tijd, respectievelijk Eyecandy, Trust - Hope - Love en  als laatste The Silent Language. Muziek is dan ook de allergrootste passie in zijn leven. Hij zingt er zelfs letterlijk over op zijn nieuwste album in het toepasselijk getitelde Solo in Stereo, want zoals gewoonlijk heeft Alex alles weer zelf gedaan, op het mooie duet met Else van der Greft in Trapped na dan. 

Zijn liefde voor muziek begon bij punk en new wave, die soms nog een invloed vormen. Muzikaal herinnert het uptempo Solo in Stereo mij aan de begintijd van The Cure (met name Seventeen Seconds). Maar ook tekstueel liet hij zich deze keer inspireren door new wave. Voor het bijzonder fraaie, ingetogen God’s Lost in Time stond Dear God van XTC model, maar dan wel met een twist aan het eind. Nog een song met een zwaar thema is Wasteland Waltz, het handelt over de puinhoop die we er met zijn allen van maken. 

Een terugkerend thema in Whispers is tijd. Maar ook luchtigere thema’s passeren de revue. Friday at Sundown is een beschrijving van een borrel met vrienden en eindigt het album met het ingetogen slaapliedje Goodnight.  Het album opent met het aanstekelijke She Says, een liedje waarin zijn vrouw Alex een spiegel voorhoudt. De kers op de taart is hier voor mij het basspel. Live speelt Alex tegenwoordig met zijn nieuwe band NewLandSlide. The Silent Language is voor mij een echte groeiplaat en bevalt mij minstens zo goed als de twee voorgangers. 

Theo Volk

Releasedatum : 30 augustus 2024 Independent

Website : https://www.newlandmusic.net/


Newland live:

29-11 LEEUWARDEN : De Neushoorn