Joy Shannon : An Chailleach

 


Ondanks het feit dat ik redelijk goed op de hoogte ben wat er gebeurt op het gebied van folkmuziek, had ik nog nooit van Joy Shannon gehoord. Ik vermoed dat haar vorige albums allemaal in eigen beheer zijn uitgebracht zonder dat veel ruchtbaarheid aan is gegeven en dat is jammer. Joy komt uit Los Angeles, maar heeft Ierse roots. Naast een uitstekend vocalist en songschrijver speelt Joy onder andere harp, maar is ook nog filmregisseur en tatoeëerder. 

Haar  nieuwste album An Chailleach (Gaelic voor oude vrouw of oude Godin) is een behoorlijk ambitieus project geworden. Op dit album werkt ze samen met dark folk band Osi and the Jupiter, ambient artiest Leila Abdul-Rauf, zangeres en gitariste Jessica Way van de etherische metal band Worm Ouroboros, folk metal band Aerial Ruin, singer-songwriter Emily Jane White en keelzanger Kai Uwe Faust van Heilung. 

Op haar nieuwe album dompelt Joy zich onder in de overlevering van de Ierse wintergodin, die vooral geassocieerd wordt met county Kerry en county Cork. Een song als The Crone of Loughcrew verwijst echter naar de graftombes, ergens gelegen ten noordwesten van Dublin. Door haar Ierse harp krijgt haar muziek een extra Iers tintje. Haar ingetogen zang en een dito begeleiding hebben een bijzonder relaxerende uitwerking op de luisteraar. Bijzonder geschikt voor de komende, donkere winterperiode en vroege zondagmorgens, waarop ik dit stukje schreef.       

Theo Volk

Releasedatum : 1 November 2024 Royal Tea

Website : https://www.joyshannon.com/