King of the World : Get Up, Get Down & Get with It


Al meer dan tien jaar behoort King of the World tot de top van de Nederlandse en Europese rootsmuziekscene. Tot juni 2018 maakte Erwin Java deel uit van de band. In 2020 nam Marlon Pichel de drumstokjes over van Fokke de Jong. Op hun nieuwe album Get Up, Get Down & Get with It neemt Pichel voor het eerst met verve geregeld ook de lead zang voor zijn rekening. De combinatie lead zang en drummen komt trouwens niet zo vaak voor, het bekendste voorbeeld was ooit natuurlijk Levon Helm van The Band. 

Vanaf de heerlijk relaxte opener In Between the Lines wordt de luisteraar het album ingezogen. Zeven van de uitstekende nummers werd door de heren zelf geschreven. Het door Tina Turner geschreven Black Coffee wordt hier gezongen door Christine Tambakis, evenals de cover van Ruthie Foster’s Brand New Day. Tambakis’ partner Matt Schofield etaleert zijn geweldige kwaliteiten in het swingende Back in My Hometown, waarin trouwens ook het toetsenspel van Govert van der Kolm niet te versmaden is. 

Tambakis en Schofield zijn later op het album ook nog een keer te horen in fantastische uitvoering van  Mama He Treats Your Daughter Mean, wat begin jaren vijftig bekend werd dankzij Ruth Brown. Afsluiter One More Night is een eerbetoon aan hun overleden geluidsman Arjan. Het is vooral de geweldige samenzang en daarnaast de kwalitatief uitstekende songs, die voor mij Get Up, Get Down & Get with It nu al hun beste album uit hun oeuvre maakt.  

Theo Volk

Releasedatum : 4 oktober 2024 Independent/Coast to Coast Music Group

Website : https://www.kingoftheworld.eu/