Riptunes : Ready for the Revolution

 


Starman Records is goed bezig, in een week tijd verschijnen drie uitstekende albums op het Antwerpse label. Eerder deze week besprak ik al Big City Blues van Handkerchief en Tedere Baldadigheden van Guido Belcanto. Riptunes is net als eerdere genoemde acts Belgisch. Frontmannen van deze groep zijn Luc Dufourmont en Wouter Spaens, die elkaar vooral kennen van IDIOTS. 

Twee jaar terug debuteerde ze erg sterk met het album Riptunes. Singles als Sue en Sheila waren regelmatig te horen op Radio 1. Overigens hadden alle liedjes op het debuut vrouwennamen. Op Ready for the Revolution spelen vrouwen ook wel een rol, maar toch minder prominent dan op het debuut. Andermaal wordt het tweetal fantastische geassisteerd door drummer Ruben Vanhoutte, toetsenist Gunter Callewaert en de Nederlandse cellist Frans Grapperhaus. 

Ook is deze keer James De Graef (AKA Loverman) van de partij. Hij verleende destijds al muzikale en technische assistentie aan producer Pieterjan Maertens bij de opnames van het debuut. Overigens debuteerde De Graef vorige jaar op schitterende wijze met Lovesongs, een absolute aanrader! Opener The Woman with a Face of Iron zal waarschijnlijk door de zang van Dufourmont de meeste luisteraars associëren met het ballades van Nick Cave. Regelmatig druipt de emotie van de zang van Dufourmont. Zonder uitzondering zij de songs subtiel gearrangeerd, die pas bij meerdere beluistering zich volledig openbaren. Ready for the Revolution maakte na verloop van tijd nog meer indruk dan het al fraaie debuut.

Theo Volk

Releasedatum : 4 oktober 2024 Starman Records

Website : https://starmanrecords.bandcamp.com/album/riptunes


Riptunes live :

02-10 GENT : De Minard

12-10 KORTRIJK : Muziekcentrum Track

02-11 DIKSMUIDE : 4AD

16-11 KORTRIJK : Oud Cortryck

16-12 TURNHOUT : Barzoen

24-01 ROESELARE : Inval

08-02 SINT-ELOOISWINKEL : ’t Vervolg

14-02 DRANOUTER : Muziekcentrum

25-04 STASEGEM : De Trukendoos