Town of Saints - Celebrate


De moderne indie folk-band Town of Saints heeft roots in zowel Nederland als Finland, maar vindt zijn oorsprong in een ontmoeting in Oostenrijk. Harmen Ridderbos en Heta Salkolahti vormen de spil van de groep. Na het uitkomen van het vorige album No Place Like This twee jaar geleden, werd er een jaar lang volop getoerd, gevolgd door een lange periode van bezinning. Er werd bijna besloten te stoppen, maar het plezier kwam terug nadat ze als duo een aantal optredens gedaan hadden. Ze besloten weer te gaan werken zoals in de beginperiode, met zo weinig mogelijk middelen het ultieme bereiken. 
De liedjes voor Celebrate werden in drie maanden tijd geschreven op akoestische gitaar of piano en dus meteen geschikt om live te spelen, zowel als duo als met de gehele band. Opener en titelsong begint met regen en onweer, net als op het album Soft Rains van Zarelli. Dit album gaat over wat er gebeurt nadat de Apocalyps al heeft toegeslagen. Celebrate heeft een soortgelijk thema : “Hoe zullen we ons gedragen als het “einde van de wereld” opeens aanstaande is? Het derde album gaat niet over het einde zelf, maar over menselijk gedrag rond deze Apocalyps. Tegelijkertijd staat het symbool voor het achterhalen van een chaotische onvoorspelbare tijd. “. 
Muzikaal gezien is het zeker geen zwaarmoedig album geworden, integendeel, luister maar naar het vrolijke, aanstekelijke No Mistakes. En liedjes schrijven kan dit duo, want probeer maar eens het refrein van Up in Smoke,met heerlijk vioolspel en koortje, uit je geheugen te bannen. De zang van Harmen is zoals gewoonlijk, regelmatig uitbundig. Maar kan ook heel ingetogen zijn, zoals in Weeds. Hij neemt de meeste vocalen voor zijn rekening. Het bijzonder fraaie Elegy (The Last Dance) wordt echter gezongen door Heta. Celebrate is een overtuigend bewijs, dat het een goede beslissing was om niet te stoppen.
Theo Volk
Releasedatum: 5 oktober 2018 Snowstar Records
Town of Saints live:

24-11 AMEN: De Amer
25-11 UTRECHT: TivoliVredenburg
30-11 NIJMEGEN: Merleyn
07-12 ROTTERDAM: V11
08-12 AMSTERDAM: Cinetol
09-12 ZWOLLE: Hedon
14-12 GRONINGEN: Vera