Boris McCutcheon : Pocket Hang Glider

 


Bij menigeen zal bekend zijn dat singer-songwriter Boris McCutcheon een bijzondere band heeft met Nederland. Zo nam hij in 2011 met The Saltlicks het live album Utrecht op, geproduceerd door Jos Goverde. Het waren Sandra Zuidema en Luciano Mulder van LDM Bookings, die hem lang geleden voor concerten naar Nederland haalden. Sindsdien is Boris hier een graag geziene gast op de bekende luisterpodia. Vanaf eind volgende week komt hij met HOTH Brothers hier toeren, waarbij het Nederlandse publiek zal kunnen kennismaken met de uitstekende zangeres en bassiste Sarah Ferrell.

Tijdens die toer zal Boris ook nummers ten gehore brengen van zijn gloednieuwe album Pocket Hang Glider, die als eerste in Nederland zal verschijnen. Het is een echt doe-het-zelf album geworden, er kwam niemand anders bij aan te pas. Opgenomen in zijn eigen Dead Skunk Studios, in de bergen van New Mexico.

Afgelopen december ving hij aan met de opnames. Hij begon met het pas geschreven New Mexico Bound, de meest sobere song op het album. Het handelt over de jaarlijkse Thanksgiving-bedevaart van mijn familie naar Moab, Utah en terug. In essentie een wals over thuiskomen. Swingend is de uptempo rocksong PTSD, met knipogen naar Chuck Berry (groove) en Mose Allison (frasering). Het is een antioorlog song, over de gevolgen die ontberingen in oorlogstijd opgelopen hun uitwerking hebben op de geestelijke gezondheid.

Grappig is Niamh’s Bum Lamb, een liedje over het opvoeden van een afgestoten lammetje door dochter Niamh. Het lijkt me trouwens waarschijnlijk dat Boris Ierse roots heeft, want Niamh is een rasechte Ierse naam. Het blijkt dat Boris alle liedjes zelf geschreven heeft. Het kippenvel bezorgende Old Crow klinkt echter als een eeuwenoude traditional, die glansrijk de tand des tijds heeft doorstaan.

Doordat deze song zo perfect op band kwam groeide Boris’ enthousiasme tijdens het opnameproces. Vele prachtopnames volgden, met het geweldige Pocket Hang Glider als eindresultaat, cd van de maand op de website van Lucky Dice, waar het album reeds te bestellen is.  

Theo Volk

Releasedatum : 15 april 2022 Independent/Lucky Dice

Website : https://www.borismccutcheon.com


HOTH Brothers live:

16-04 BAARS : SpeelPlaats Baars

17-04 ROTTERDAM : Walhalla

18-04 EINDHOVEN : Maandag van Van Meurs

19-04 UTRECHT : TivoliVredenburg

21-04 TERHEIJDEN : Open Road Sessions

22-04 DEN HAAG : Acoustic Alley

23-04 AMEN : Cultureel Café De Amer

24-04 EDAM : A Walk About Music