North Mississippi Allstars : Set Sail

 


Eind januari verscheen Set Sail, het dertiende album van North Mississippi Allstars, al digitaal. Hierdoor had ik ruimschoots de tijd om te wennen aan de nieuwe schijf. Waar dat echt aan lag, geen idee, maar in eerste instantie wilde de songs me niet echt beklijven. Misschien was het omdat ik onbewust gehoopt had op een meer avontuurlijker album als bijvoorbeeld World Boogie Is Coming.

Deze keer werken frontmannen Luther en Cody Dickinson voor het eerst samen met zanger Lamar Williams, Jr. Hij is net als Dickinson broers zoon van een beroemde vader. Lamar Sr maakte lang geleden furore als bassist The Allman Brothers Band en overleed reeds op vierendertigjarige leeftijd. Ook aan boord is de zeer ervaren contrabassist Jesse Williams (oa Maria Muldaur, Ruth Brown, Susan Tedeschi, Henry Butler  en Ronnie Earl). Hij zal trouwens ook mee op tournee gaan.

De vocale ondersteuning door Williams is erg prettig, want Cody en Luther zijn geen bovenmatig goede zangers. Het best vind ik de zang het best tot zijn recht komen in See the Moon, met name door de soulvolle bijdrage van Sharisse Norman.

Een wat vreemde eend in de bijt is door een andersoortige productie, het eveneens soulvolle met blazers opgesierde Never Want to Be Kissed. Het wordt gezongen en is meegeschreven door soullegende William Bell. Bell verraste zes jaar terug nog vriend en vijand met het ijzersterke This Is Where I Live.

De derde generatie Dickinsons staat trouwens ook al aan de poort te rammelen. Luthers dochters Lucia en Isla Belle zingen mee op het ingetogen Didn’t We Have a Time en afsluiter Authentic.

Set Sail vliegt nergens uit de bocht, is wat aan de makke kant, maar wel  altijd relaxed. Misschien had een wat kruidigere productie, net als op hun meesterwerk World Boogie Is Coming, het repertoire meer recht gedaan.  

Theo Volk

Fysieke releasedatum : 1 april 2022 New West Records

Website : https://www.nmallstars.com

 

North Mississippi Allstars live :

06-06 AMSTERDAM : Paradiso Noord, Tolhuistuin