Deer Scout : Woodpecker

 

Op jonge leeftijd stond het reeds vast dat de uit Yonkers, New York afkomstige Dena Miller ooit in de muziekbusiness terecht zou komen. Ze kreeg de muziek met de paplepel ingegoten door haar ouders, die beide folk muzikant zijn. Reeds op de leeftijd van tweeënhalf werd haar zang al vastgelegd.

Haar ambities werden pas serieus toen ze een jaar in Philadelphia studeerde. Ze begon er met het vastleggen van songs. Synesthesia was een van de eerste songs, die ze daar schreef. Een liedje over een treinreis naar huis na afloop van een show. In dat jaar verdiepte ze zich volop in punkmuziek. Die interesse veranderde toen ze op het Oberlin College terecht kwam. Op dit conservatorium verschoof haar belangstelling naar experimentele muziek en vervolgens naar de muziek uit de New Yorkse DIY scene.

Naast zes jaar experimenteren kwam er uiteindelijk toch het intieme folkdebuut Woodpecker uit de bus. Haar ouders zijn nu eenmaal een belangrijke inspiratiebron. Ook ditmaal werkte vader Mark mee, hij speelt gitaar op het Peace with the Damage.  Dena beschikt over een duidelijk herkenbare stem, die ze altijd ingetogen gebruikt. Ogenschijnlijk lijken de songs simpel in elkaar te zitten, maar bezitten de nodige diepgang. De enige song die nog enigszins aan haar punkverleden herinnert is Breaking the Rock.

Woodpecker duurt nauwelijks twintig minuten, maar weet toch danig te imponeren.  

Theo Volk

Releasedatum : 8 april 2022 Carpack Records

Website : https://deerscout.bandcamp.com