Alderson : Erinyes

 


Achter Alderson gaat de Belgische zangeres/multi-instrumentalist/arrangeur/producer Nel Ponsaers schuil. Zij studeerde af als jazz zangeres aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Intussen is ze al meer dan twintig jaar actief in de muziek. Ze maakt al sinds 2005 deel uit van The Golden Glows, waarvan ik eergisteren hun nieuwe album Sunrise besprak.

Daarnaast vormt ze samen met Peter Verhelst het duo índio LOURO. Zij mixen op inventieve wijze de eenvoud van bossa nova met de sensualiteit van flamenco en de intensiteit van Afrikaanse muziek. Ook maakt ze als toetsenist en zangeres deel uit van de liveband van Stef Kamil Carlens.

En dan is er nu haar solodebuut Erinyes. Nel is al heel haar muzikale carrière op zoek naar nieuwe geluiden. Die ideeën werden regelmatig opgedaan tijdens haar verre reizen en de tijd dat ze in Brazilië woonde. Erinyes is persoonlijk, subtiel en minimalistisch. De meest persoonlijke muziek die Nel ooit schreef. “Ik heb een negatieve energiebom omgezet in pure emotie, wat ook de motivatie was om deze plaat te maken”, legt ze uit.

Het album bevat muzikale zelfportretten die worden afgewisseld met drie woede-uitbarstingen, geïnspireerd door drie Griekse Erinyen. Alecto, de onverbiddelijke, Megaera, de afkeurende, en Tisiphone, de bestraffende. De Erinyen zijn mythologische figuren. Het zijn godinnen van de wraak, die degenen die onrecht hadden gedaan, achtervolgden en kwelden. De Erinyen leefden in de onderwereld en kwamen naar de aarde toen een crimineel met hun wraak gestraft moest worden.

Er zitten veel verwijzingen in het album. Als je goed luistert, hoor je zowel de avonturen van Alice in Wonderland als de mythologie.”. Voor haar dromerigere, alternatieve indie songs kreeg ze bekwame hulp van bassist Frederic Lyenn Jacques (Dans Dans en Mark Lanegan) en drummer Frederik Meulyzer. Erinyes wist mij pijlsnel te beklijven, prachtplaat.

Theo Volk

Releasedatum : 17 november 2023 Eigen beheer

Website : https://nelponsaers.be/band, índio LOURO,