The Clockworks : Exit Strategy

 


Het begon allemaal voor het viertal van The Clockworks halverwege de jaren tien op het St. Raphaels College in Loughrea, gelegen zo’n veertig kilometer ten oosten van de studentenstad Galway. Loughrea is een mooi stadje van nog geen tienduizend zielen, ook de geboorteplaats van de begenadigde singer-songwriter Ultan Conlon. Een goede vriend van de band, hij was een van de eersten, voor wie ze als support act mochten optreden.

Al snel begint de roem te groeien en verkopen ze in mei 2018 de bekende Roisín Dubh in Galway uit. Hierna trekken ze de stoute schoenen aan en besluiten in januari 2019 hun geluk te gaan beproeven in Londen. Ze nemen, gevoed door blind vertrouwen en vastberadenheid, hun intrek in een flat boven een bakkerij in Noord-Londen. Dat vertrouwen blijkt terecht, binnen een maand tekenen ze een contract bij het singles label Creation23. Vele optredens volgen, ook in Nederland, zoals bijvoorbeeld in Paradiso en op de festivals The Great Escape en Eurosonic.

De ambitieuze rockband neemt vervolgens voormalig Suede-gitarist Bernard Butler in de arm als producer. Naast veel producerswerk, waaronder het magnifieke Old Wow van Sam Lee, bracht hij vorig jaar samen met Jessie Buckley het bijzonder fraaie album For All Our Days That Tear the Heart uit.

Exit Strategy draait om een hoofdpersoon die van Galway naar Londen verhuist op zoek naar betekenis, ervan overtuigd dat de oplossing, als hoofdpersoon in de film over zijn eigen leven, ligt in het veranderen van zijn omgeving en het optreden als iemand die hij niet is. Het album is zowel een spiegel als een portaal en belooft ontmoetingen met manipulatieve bazen, kwaadaardige reclamebureaus, een verbroken pact om naar Australië te vluchten, aanvaringen met de wet, vreemdgaande vriendjes, door drugs gedreven jongeren, hartzeer, paranoia, angst op sociale media en een dronken zanger verkleed als Jezus. Thematisch racet het album tussen emoties, tussen ironie en oprechtheid, tussen soulsearching en ironisch vingerwijzen en eindigt waar het allemaal begon, zowel muzikaal als qua single-uitrol, met de nostalgisch/euforische eerste single Westway.

"We beginnen het verhaal van het album met de laatste scène, op dezelfde manier waarop sommige geweldige films, zoals Goodfellas, aan het einde beginnen" aldus zanger James McGregor. Tekstueel gezien is men vooral beïnvloed door films, muzikaal gezien zijn The clockworks een goed geoliede machine, die de gevoeligheid van pop met luidruchtige post-punk en door rock beïnvloede stijlen verweeft. De hechte ritmesectie bestaat uit drummer Damian Greaney en bassist Tom Freeman. Zanger James McGregor blijkt naast in uitbundige nummers ook goed uit de voeten te kunnen in rustigere, gevoeligere nummers als Hall of Fame en het gitaarspel van Seán Connelly vormt voor mij geregeld de kers op de taart.

Het album werd trouwens opgenomen in de legendarische Abbey Road Studios. Naast van Leon Pouwels van Written in Music kreeg het uitstekende conceptalbum Exit Strategy al een grote recensie in de nieuwe editie van Oor. Er zullen denk ik nog veel lovende recensies volgen.  

Theo Volk

Releasedatum : 10 november 2023 Life and Times

Website : https://www.theclockworks.band/

The Clockworks live :

11-04 BRUSSEL : AB

12-04 ROTTERDAM : Rotown

14-04 AMSTERDAM : Paradiso, kleine zaal

15-04 NIJMEGEN : Merleyn