Jaouad : Homo Universalis

 


Letterlijk betekent homo universalis: de algemene mens, een geleerd iemand die van alle markten thuis is, niet per se alleen intellectueel. Homo Universalis is de toepasselijk gekozen titel van het tweede album van Jaouad Alloul (38). Reeds op de lagere school wint Jaouad een zangwedstrijd. Hij heeft een opleiding gevolgd als banketbakker. Intussen heeft hij ook de nodige vlieguren gemaakt als muzikant en debuteerde hij als schrijver met het boek “De Meisje”.  Bovendien stond hij vele jaren  op de planken als drag queen “Mira Mirage”.

Op de hoes zijn de tatoeages van Jaouad te zien, die zijn bewogen levensverhaal vertellen. Als jongetje denkt hij dat een meisje is en wordt verliefd op Jens, een klasgenoot. Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in zijn leven is op vijftienjarige leeftijd het overlijden van zijn moeder Oumi, zijn grote rots in de branding. Hij weet met zichzelf geen raad en gaat hierna een jaar in Parijs wonen en werkt er als patissier/chocolatier. Tevens gaat er volledig nieuwe wereld voor hem open: hij kan er in alle vrijheid mijn seksualiteit beleven. Na nog de nodige andere hobbels komt zijn leven in een rustiger vaarwater. Tegenwoordig is hij gelukkig met zijn echtgenoot Jeroen Vanluyten, aan wie Homo Universalis is opgedragen.

Bekendheid kreeg Jaouad tien jaar geleden door zijn deelname aan The Voice van Vlaanderen en schreef hij mee aan het lied “Because of You”, waarmee Gustaph België vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival in Liverpool. Jaouad slaat als multi-disciplinair kunstenaar bruggen tussen de verschillende identiteiten die hij rijk is. Een artistieke kameleon bij uitstek en een graag geziene gast bij de media. Hij speelt graag met de thema’s gender identiteit en religie en gaat daarbij de controverse niet uit weg. Tijdens zijn passionele live performances gaat hij helemaal loos in zijn funky en soulvolle songs.

Homo Universalis is gelukkig dan ook live opgenomen, waardoor zijn geweldige zangkwaliteiten nog meer tot zijn rechtkomen. Die opnames vonden plaats in The Rabbit Field, de studio van producer Stef Kamil Carlens in Hoboken, vlak bij Antwerpen. Op een na schreef Jaouad alle liedjes met Daniel Menezes, die ook zijn funky basspel tentoonspreidt, vooral in Shake It Off. Eenmaal klinkt in zijn soulvolle songs heel subtiel zijn Marokkaanse roots door (I Forgive You). De liedjes werden geschreven voor de muzikale boekvoorstelling "De Meisje"

De nieuwe nummers staan bol van de levenslust, liefde en spelplezier. De hoesfoto is gemaakt door de bekende Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren, ook verantwoordelijk voor de hoes van Blackened Cities van Melanie De Biasio. Jaouad is iemand met een duidelijke boodschap en levert daarnaast een heerlijk souvol album af. Zeer warm aanbevolen!

Theo Volk

Releasedatum : 1 december 2023 Sjamaan/Starman Records

Website : https://jaouad.be/