Grey DeLisle : She’s an Angel

 



Tussen 2000 en 2005 bracht Grey Delisle vier studioalbums en een livealbum uit. Die bezorgden haar ook in Nederland de nodige populariteit. In 2003 was ze samen met onder andere Vic Chesnutt, Dayna Kurtz, David Olney, Jennie Stearns, Mia Doi Todd en The Walkabouts te zien op TakeRoot, toen nog gehouden in De Smelt, Assen. Vooral haar album Homewrecker heb ik grijsgedraaid. In januari 2017 schreef ik er met terugwerkende kracht een recensie over en stuurde de link naar Grey. Waarop ik een leuke reactie van haar kreeg en had hierdoor vervolgens nog af en toe contact met haar.

Groot was de verrassing een paar jaar terug, dat ze meedeelde dat ze weer songs aan het schrijven was. Erin Grey Van Oosbree, met Nederlands/Iers/Mexicaanse roots, verdiende vooral haar boterham als stemactrice. Haar stem is sinds 1996 bijvoorbeeld te horen in The Simpsons en Scooby Doo. Intussen leende ze haar stem al aan meer dan 2000 rollen.

Toch kroop gelukkig het bloed waar het niet gaan kan en verschenen er vorig jaar binnen een week al twee fraaie albums van haar. Eerst het toepasselijk getitelde coveralbum Borrowed, de titel slaat zowel op de gecoverde liedjes als op haar drie kinderen. En het eerste instantie vooral voor kinderen bedoelde album Princess Mike met haar groep The Roughhouses. Een album met een half uurtje onvervalste rock ‘n’ roll.

She’s an Angel is echter vooral onvervalste country. Voor dertien van de veertien nieuwe liedjes schreef Grey zelf de muziek, voor de teksten kreeg ze soms de hulp van anderen. Daarnaast een schitterende cover van Billy Vera’s I Really Got the Feeling, oorspronkelijk geschreven voor Dolly Parton. Af en toe is in de liedjes de invloed van de jongere Johnny Cash te horen. Uiteraard ontbreekt de kenmerkende humor van Grey niet. Haar nieuwe album gaat er weer in als gesneden koek, fijn dat ze weer helemaal terug is!

Theo Volk

Releasedatum : 7 november 2023 Hummin’bird

Europese releasedatum : 19 januari 2024

Website : https://www.greydelislegriffin.com/