Newland : Trust - Hope - Love

 


Eigenlijk had ik er rekening mee kunnen houden dat Eyecandy van de Friese singer-songwriter Alex Nieuwland dit jaar nog een opvolger zou kunnen krijgen. Beginjaren negentig maakte Alex Nieuwland (60) naam binnen de “Friese bries” met zijn band Pretty Green. Vervolgens stond muziek maken op een lager pitje vanwege zelfstandig ondernemerschap en de opvoeding van zijn kinderen. De laatste jaren verschenen een zevental soloalbums, allen gevuld met teksten geïnspireerd door dagelijkse dingen, personen, films en historie.

Net als de voorganger opent Eyecandy met een song, waarin John Lennon en Paul McCartney een rol spelen. Pizzas and Fairytales is een uitspraak die John Lennon deed over Paul McCartney na het uiteenvallen van de Beatles. Op de vraag wat hij vond van het solowerk van Paul zei John dat het allemaal niets om het lijf had. “You know it’s all pizzas and fairytales” In de song heeft Alex het over mensen die veel zeggen maar niets te melden hebben. De uitspraak werd trouwens later ook gebruikt als de titel van een niet officieel uitgebracht dubbelalbum uit 2005 van Paul McCartney.

Het album is iets soberder van opzet dan Eyecandy, je treft er geen groots, orkestraal opgebouwde song als Autumn Sonnet aan. Dit keer kreeg Alex alleen hulp in twee nummers van de in Friesland redelijk bekende zangeres Else van der Greft. Ze kreeg vooral bekendheid met de Friestalige band Bricquebec. Tegenwoordig heeft ze haar eigen band "Something Else" en het soloproject "The Meadow". Vooral in het fraaie liefdesliedje Shine is Else nadrukkelijk aanwezig als tweede stem.

Ook tot mijn favorieten reken ik het ingetogen I’m Better Now, dat over het overlijden van zijn moeder Trijntje gaat en het verdriet dat het afscheid moeten nemen van een geliefde met zich meebrengt. Zijn moeder overleed precies een jaar geleden op de gezegende leeftijd van 98.

Alex groeide op in een Leger des Heils gezin, waarin hij zich niet helemaal thuisvoelde en daardoor voor zijn gevoel een onbekende bleef voor mijn familie. Niet in de slechte zin van het woord overigens. Toch was zijn band met zijn vader en moeder tot op het laatst erg goed, ondanks hun verschillende leefwijzes. Het liedje I Don’t Think You Know Me gaat hierover.

Ook de afsluiter Two Hearts behoort tot mijn favorieten. Het lijkt me een liefdesliedje voor zijn vrouw, met wie hij al meer dan 35 jaar samen is. Alex is een muzikale doe-het-zelver, alle instrumenten worden door hem bespeeld ; gitaar, bas, toetsen, loops en samples. Trust - Hope - Love is iets soberder dan de voorganger, maar net zo fraai. Liefhebbers van alternatieve singer-songwriters zullen er zich weer geen buil aan vallen.

Theo Volk

Releasedatum : 1 december 2023 Eigen beheer

Website : https://www.newlandmusic.net/