Minco Eggersman - Theodoor Borger - Moya Brennan - Nils Petter Molvær : Unifony III

 


Sinds 2016 bestaat het succesvolle project van Minco Eggersman en Theodoor Borger, getiteld Unifony. Voor hun project vragen ze goede vrienden om mee samen te werken. Op hun debuutalbum Unifony uit 2016 was dat de bekende Noorse trompettist Mathias Eick. Samen met hem gingen ze op zoek naar de essentie van de muziek. Ze verlaten op het album de gebaande paden en herontdekken de eenvoud via het experiment. Componeren doen zij niet meer op basis van noten maar door middel van zorgvuldig samengestelde en gelaagde sounds. Die werkwijze geldt ook voor de opvolgers.

Op het nieuwe album Unifony III werkt men samen met Clannad’s Moya Brennan, wiens esoterische stem uit duizenden herkenbaar is. Wederom is een Noorse trompettist van de partij, dit keer Nils Petter Molvær. Hij verkreeg grote bekendheid dankzij zijn album Khmer, wat op het kwaliteitslabel ECM verscheen. Naast de nodige soloalbums, werkt hij samen met artiesten van divers pluimage.

Beiden drukken met hun kenmerkende bijdrages een belangrijke stempel op de gelaagde muziek, die door Eggersman en Borger als troostrijk, weelderig en hoopvol omschreven wordt. Naast de woordeloze zang bracht Brennan trouwens haar harp mee naar de studio. Unifony III is wederom een bijzonder geslaagd album, wat zweeft tussen dark jazz, neoklassiek en ambient. Nu al zeer benieuwd wie Eggersman en Borger voor het volgende project zullen gaan uitnodigen!

Theo Volk

Releasedatum : 3 november 2023 Volkoren/De Konkurrent

Website : https://www.unifony.com/