Susanna : Baudelaire & Orchestra

 


De afgelopen jaren recenseerde ik een viertal albums van de Noorse singer-songwriter Susanna Wallumrød. Hieronder bevond zich het vorig jaar verschenen album Elevation, een album waarop het werk van de Franse dichter Charles Baudelaire centraal staat. Baudelaire was naast dichter ook kunstcriticus en vertaalde hij Edgar Allan Poe’s “Fantastische vertellingen” naar het Frans. Een schrijver door wie hij trouwens sterk beïnvloed werd.

De fascinatie van Susanna voor Baudelaire is groot, want in 2020 verscheen ook al Baudelaire & Piano. Een achttal composities van die twee albums zijn nu opnieuw opgenomen met KORK (Norwegian Radio Orchestra), naast Sarcophagi, Heavy Sleep en Rewind, die werden geschreven door Stina Stjern. KORK kende ik al van hun avontuurlijke samenwerking met Håkon Kornstad op het album Live. Hierop gaan op natuurlijke en spannende wijze jazz en klassiek samen en geleid door topdirigent Christian Eggen.

Die ook op Baudelaire & Orchestra de touwtjes stevig in handen heeft. Volgens Susanna zijn de nieuwe versies een stuk toegankelijker geworden, wat ik zeker met haar eens ben. Alle gedichten zijn afkomstig van Baudelaire’s bekendste werk “Les Fleurs du Mal” en werden vertaald naar het Engels door Anthony Mortimer. Bij de cd zit een tekstboekje.

Theo Volk

Releasedatum : 28 juli 2023 Independent

Website : https://susannamagical.com/