Alice Di Micele : Every Seed We Plant

 


Tijdens het mixen van haar vorige schitterende album One with the Tide besloten Alice en Bret Levick de Tom Petty tribute band Petty Thievery te beginnen. Het kruipen in ander mans liedjes leverde Alice nieuwe inzichten voor het schrijven van liedjes op.

Haar zestiende album Every Seed We Plant is weer een bijzonder gevarieerd album waarop invloeden te horen zijn uit folk, jazz, blues, R&B, en rock & roll. Zoals altijd maakt ze optimaal gebruik van haar (kop)stem, die zowel bijzonder krachtig als meer gevoelig kan klinken.

Ook de onderwerpen zijn gevarieerd van luchtige liefdesliedjes als Free, vrolijke songs als Sunrise, maar ook liedjes als het zeer indringende Dry Winter en Alone, die over verdriet en depressie gaan.

De liedjes kunnen erg persoonlijk zijn, zoals de titelsong. Every Seed is geïnspireerd door Alice's dierbare vriend en oudste van de Takelma-stam, Agnes Pilgrim Baker. 'Het is geschreven op weg naar het gedenkteken van oma Aggie. Het lied overviel me, stroomde uit me alsof oma me begeleidde. Ik schreef het, speelde het een keer en zong het die dag voor haar familie en vrienden.”, aldus Alice.

De aanstekelijke song Jersey is actueler dan Alice zou willen. Alice is geboren in Elizabeth, New Jersey en dat maakte haar volgens eigen zeggen tot wie ze nu is, maar verderop worden verwijzingen gemaakt naar haar Oekraïnse roots :

 

“I grew up in Jersey go head, make a joke

I don’t care what you think cause I know things that you don’t know

I grew up in Jersey and it made me who i am

I see things here much different than you can

 

you see things in black and white. i see shades of beige and brown

I’m not aiming for a fight. i don’t wanna keep you down

I come from the smorgasbord where everybody knows their name

we aren’t just colors on a chart we’re from the places our ancestors came

 

some of us survivors

of genocide and hate

our stories cry a warning

we must heed before its too damn late

we must heed before its too damn late

we must heed before its too late”


Voor mij heeft dit liedje een persoonlijk tintje, de broer van mijn oma had meer dan twintig jaar een kruidenierszaak in Passaic, twintig mijl verwijderd van Alice’s geboortestad Elizabeth. Alice  lijkt trouwens heel erg op haar Oekraïnse overgrootmoeder.

Tot de meest indrukwekkende songs behoort zeker Dispatch. Het handelt over de geruchtmakende dood van Kenneth Chamberlain, die in 2011 in zijn eigen huis getaserd en vermoord werd door een politiekogel. De agenten die erbij betrokken waren werden beschuldigd van racisme.  

Every Seed We Plant maakt nog meer indruk dan de voorganger. Hopelijk brengt dit album haar eindelijk eens naar Nederland, want Alice is van uitzonderlijke klasse.

Theo Volk

Releasedatum : 11 maart 2022 Independent

Website : https://www.alicedimicele.com