Susanna : Elevation

 


Het is altijd weer een verrassing waarmee Susanna Wallumrød op de proppen zal gaan komen. Ze is namelijk niet voor een gat te vangen. Haar albums kunnen zowel pop, klassiek, jazz, folk of experimentele muziek bevatten. Dat kunnen zowel eigen composities maar ook covers zijn. Vorige jaar bracht ze nog samen met haar neef David het album Live uit, waarop onder andere drie Tom Waits composities van Swordfishtrombones te vinden waren.

Susanna’s belangrijkste inspiratiebron (net als in het verleden voor Jim Morrison en Bob Dylan) vormt Charles Baudelaire. Op haar prachtige album Garden of Early Delights vormde Baudelaire nog slechts een van de inspiratiebronnen. Baudelaire & Piano uit 2020 is volledig gewijd aan gedichten van Baudelaire. Susanna begeleid hier zichzelf alleen op piano.

Ook het nieuwe album Elevation is volledig gevuld met op muziek gezette gedichten van Baudelaire, zowel in het Frans als het Engels gezongen. Deze keer kreeg ze echter hulp van Stina Stjern (cassette tapes & recorder) en Delphine Dora (piano, orgel, zang en veldopnames). Beiden schreven ook mee aan de muziek. De vertalingen naar het Engels zijn van Anthony Mortimer.

Elevation behoort over het algemeen tot het experimentelere werk van Susanna. Dat geldt niet zozeer voor opener en single Alchemy of Suffering. Susanna herkende zichzelf meteen in de eerste regels ervan :    

“Nature, one man lend you fire,

Another dulls you with his grief.

What says to one: Here is the grave,

Says to the other: Glory, Life!”

“Some people are always complaining about the sad and horrible, others see possibilities everywhere they go. I have learnt to include a little bit of both in my life, I will never be a perfect optimist.”, aldus Susanna. Af en toe voelt de zang voor mij religieus aan, heeft het weg van kerkelijke gezangen.

Liefhebbers van de meer avontuurlijkere Susanna zullen zich geen  bult vallen aan Elevation.

Theo Volk

Releasedatum : 25 maart 2022 SusannaSonata

Website :  https://susannamagical.com