Barrie : Barbara

 


Barrie is een nog vrij jonge singer-songwriter uit Brooklyn, New York. Een vrouwelijke, welteverstaan. Barrie Lindsay bracht tot nu toe twee ep’s uit. Het debuutalbum  Happy to Be Here werd nog geafficheerd als een bandprestatie. In feite werd het al grotendeels door Lindsay ingespeeld.

Barbara heet nu haar tweede album. Multi-instrumentalist Lindsay had genoeg om over te schrijven. Haar relatie liep op de klippen en kwam er de nieuwe liefde Gabby voor in de plaats,met wie ze intussen getrouwd is. Gabby is de grootste inspiratiebron voor haar liedjes. Grote impact had verder het overlijden van haar vader.

Waar op het eerste album Alvvays, Beach House, Tame Impala, Maggie Rogers belangrijke referenties waren, zijn dat nu Japanese Breakfast, Clairo, Perfume Genius en Sufjan Stevens. Laatstgenoemde hoor je duidelijk terug in Harp 2. Zelf luistert ze bijvoorbeeld graag naar Genesis en in de toerbus is Soak Up The Sun van Sheryl Crow de meest gedraaide song.

Het merendeel van de elf composities kunnen gerekend tot synth-art-pop songs. Veel hulp heeft ze ook deze keer niet nodig. Dat blijft praktisch beperkt tot een tweetal drumbijdrages van broer Jack. Vrouwlief Gabby zingt mee op het ingetogen Jenny en op Bully.

Het album kent een meer dan waardige afsluiter in Bloodline, waarop Lindsay zichzelf begeleid op bas, piano, synthesizer en fluit. Een eerbetoon aan haar vader. Het opent met de fraaie regels :  

“a dry leaf skidding across the concrete

scraping less than its weight down my street

ask you, where do you go

pulled off the side of the road”

Het bewijs dat ze naast uitstekende muziek ook fraaie teksten kan schrijven. Het artwork is trouwens ook door haar gemaakt. Eigenlijk zou ze vanaf vandaag een promotietoer door het Verenigd Koninkrijk maken, maar die gaat vanwege haar positieve coronatest niet door. Gelukkig verschijnt morgen wel het prachtige, door haar zelfgeproduceerde Barbara.

Theo Volk

Releasedatum : 25 maart 2022 Winspear/De Konkurrent

Website : https://www.barrie.earth/