Kelly Pardekooper : AUTUMN

 


De afgelopen paar dagen had ik wat e-mailverkeer met Kelly, niet zozeer over zijn tiende werkstuk, de ep AUTUMN, maar om meer over zijn Nederlandse roots te achterhalen. Zijn betbetovergrootvader Martin Paardekooper blijkt op drieënvijftigjarige leefijd in 1856 samen met zijn kinderen vanuit Noordeloos in Zuid-Holland geëmigreerd te zijn naar Pella, Iowa, Verenigde Staten.

De familie van Kelly bleef generaties in die regio wonen. Vorig jaar verhuisde Kelly echter naar Las Vegas vanwege de nieuwe baan van zijn vrouw. Dat bezorgde hem ook nieuwe inspiratie, in 2020 had hij zijn gitaar namelijk totaal niet aangeraakt.

De bijzonder fraaie, rustig voortkabbelende opener Dejamos Ir (Spaans voor “we laten gaan”) zet meteen de toon. Het idee van het lied was volgens Kelly om de culturen een beetje in het verhaal te mengen. Het verlies van een mooie Mexicaans-Amerikaanse vrouw in Zuid-Californië. Zoiets dergelijks.  

Die rustige liedjes voeren de boventoon op het zeven nummers tellende AUTUMN.  Echte uitzondering vormt het rockende I’m Leaving. Bij Tried to Let Go had ik door de zang meteen associaties met Curse of Lono. AUTUMN werd fraai geproduceerd in Nashville door goede vriend  Teddy Morgan en voor het toetsenwerk kreeg hij hulp van Pat Sansone van Wilco.

Kelly loopt intussen al heel lang mee in het muziekwereldje, zo was hij al in 2003 te gast op Take Root. Hopelijk is hij gauw daar en elders in Nederland weer eens te zien, want AUTUMN mag dan wel niet zo lang duren, maar het is wel weer een schot in de roos. Wie weet kan hij dan misschien ook Nederlandse familie ontmoeten.

Theo Volk

Releasedatum : 4 maart 2022 Independent/Coast to Coast

Website : https://kellypardekooper.com