Bo Ramsey : How Many Miles

 


Via de digitale snelweg ontving ik van Kelly Pardekooper How Many Miles, de nieuwe EP van Bo Ramsey. Bo Ramsey komt net als Kelly uit Iowa en blijkt al heel lang Kelly’s mentor te zijn.

Ramsey heeft een staat van dienst om U tegen te zeggen. Al meer dan vier decennia duurt zijn carrière. Naast dat Ramsey op enkele albums van Kelly meespeelde is zijn (slide)gitaarspel onder andere te horen op de Americanaklassieker Car Wheels on a Gravel Road van Lucinda Williams.

De EP How Many Miles heeft vijf liedjes en duurt slechts net een kwartier, maar is absoluut meer dan het beluisteren waard.  Het bevat onder andere herbewerkingen van Wounded Dog, Blue Earth en 555 x 2, allen afkomstig van zijn album Down to Bastrop uit 1991. De uptempo opener Wounded Dog laat de luisteraar meteen naar het puntje van zijn stoel veren, door het karakteristieke gitaarspel van Mark Knopfler van Dire Straits.

Verder kreeg Ramsey ook hulp van onder andere JT Bates (Big Red Machine, Bonny Light Horseman, Taylor Swift) en de betreurde drummer Billy Conway. Hij was ooit de drummer van de vaak door muziekblad Oor bewierookte band Morphine.

In Wounded Dog en afsluiter 555 x 2 zingt Ramsey. De instrumentale composities In Time, Against the Sky en Blue Earth zijn bijzonder fraai en ingetogen. Het sobere gitaarspel in Against the Sky herinnerde me meteen aan dat van Nick Drake op diens album Pink Moon. How Many Miles werd opgenomen in Minneapolis en uitstekend geproduceerd door BJ Burton.     

Theo Volk

Releasedatum :  18 maart 2022 Independent

Website : https://www.boramsey.com