Glitterpaard : Glitterpaard

 


In 2016 werd in de Trix in Antwerpen de documentaire vertoond “The Sad And Beautiful World Of Sparklehorse”, een eerbetoon aan de veel te vroeg in 2010 overleden Mark Linkous. Voor die ene gelegenheid had Johan Verckist wat collega’s opgetrommeld om een aantal nummers van Sparklehorse te vertolken. Men vond het echter te leuk om er geen vervolg aan te geven.

Glitterpaard bestaat uit doorgewinterde muzikanten uit het Antwerpse. Vanaf de aftrap bestaat deze supergroep uit Johan Verckist (Wardrobe, zang, gitaar, toetsen), Philip Bosschaerts (Mintzkov, zang, gitaar, toetsen), Damien Vanderhasselt (Millionaire, drums) Frederik Bastiaensen (Marble Sounds, bas) en Sarah Pepels (Portland, toetsen, achtergrondzang). 

Intussen zijn de Sparklehorse songs ingeruild voor eigen songs met een uniek eigenzinnig geluid, die nog weinig van doen hebben met Sparklehorse. Wel creëerden ze vanuit die bestaande songs van Sparklehorse die eigen sound.  

De eerste associatie die ik had bij het beluisteren van hun debuutalbum Glitterpaard, met opvallend artwork van Mar Mascaro, was met die andere bekende Antwerpse band, dEUS. Dat komt doordat een van de twee leadzangers, een op Tom Barman gelijkende stem heeft.

Het is een gelaagde, complexe plaat met de nodige diepgang geworden. Het varieert van intieme, melancholische pop georiënteerde songs, naar meer stevigere rocksongs, met regelmatig een vervormd gitaargeluid. Net als de muziek van Sparklehorse kruipen de songs al snel onder de huid en weten ze de luisteraar te ontroeren.

De debuutsingle All Rights Reserved werd intussen al zeer enthousiast ontvangen op de Belgische radio. Labeleigenaar Felix noemde Glitterpaard al heel terecht een straffe plaat. Felix heeft wel vaker een uitstekende neus voor goede alternatieve muziek, zoals vorig jaar nog White Flemish Trash van Mercelis.

Gelukkig staan er de komende tijd zowel in Nederland als in België een tweetal concerten gepland om dit fantastische debuutalbum te promoten. De album releaseshow is uiteraard in de Trix, waar het ooit allemaal begon. Warm aanbevolen!    

Theo Volk

Releasedatum : 25 maart 2022 Starman Records

Website : https://www.facebook.com/glitterpaard


Glitterpaard live :

31-03 ANTWERPEN : Trix, albumreleaseshow

14-04 HASSELT : Café Café

15-04 GILZE : Café De Hooikar

16-04 DORDRECHT : Bibelot