broeder Dieleman : Oh Mijn Ziel

 


Oh Mijn Ziel is intussen het zesde album van de eigenzinnige Zeeuw Tonnie Dieleman, het vijfde op het sympathieke Snowstar label. Zoals gewoonlijk werd het album geproduceerd door Pim van de Werken. Pim debuteerde trouwens vorig jaar verdienstelijk met zijn soloalbum Je Mag Alles Als Je Droomt, een persoonlijk album vol covers.

Ook is op Oh Mijn Ziel een prominente rol weggelegd voor de eigenzinnige Amerikaanse multi-instrumentalist Baby Dee. In haar vond Tonnie een zielsverwant, ze delen een grote liefde voor het landschap in Zeeland en natuur in het algemeen. Bovendien paste Dee’s tien jaar ervaring als organiste in een kerk in de Bronx mooi bij Dielemans jeugd in de kerkbanken in Axel.

Overigens woont Baby Dee Norris (oa Antony and the Jonhsons, Marc Almond) al zo’n tien jaar in Zeeland, waar zij de liefde van haar leven vond in beeldend kunstenares Christina de Vos, die zorg droeg voor het opvallende artwork. Een aantal van de liedjes schreef ze samen met Tonnie. Haar fraaie lied Morning Fire werd door Peter Slager vertaald tot Ochtendvier, een van de hoogtepunten, waarop de accordeon van Baby Dee de kers op de taart is. Het gaat over hoop in de ander, geborgenheid vinden in elkaar en het verlangen naar een komende lente.

Kezand, sturmland! en Toe, Leo zijn muzikale bewerkingen van gesprekken tussen de 20ste-eeuwse schrijver Leo Bootsgezel en zijn zus Jacoba, opnames die Dieleman vond in het Nederlandse Dialecten Databank van het Meertens Instituut. “Leo was jachtopziener in het Zwinse natuurgebied en hij werkte bij de Provinciale Stoombootdienst. Ik heb letterlijk twee verhalen van hem overgenomen en op muziek gezet. Hij vertelt over natuurervaringen van begin 20ste eeuw – hij heeft het bijvoorbeeld over honderden wulpen gespiegeld in het water. Dat bestaat nu gewoon niet meer. Je ziet geen honderden wulpen meer in het water. Het is wat dat betreft ook wel een natuurplaat, een herinnering dat de natuur gewoon aan het veranderen is. Daar zitten ook gruwelijke, donkere kanten aan, met name bij het jagen.”. Het archief van het Meertens Instituut is trouwens een schatkamer voor genealogen.

Het album sluit af met de traditional en titelnummer Oh Mijn Ziel. De titel is ontleend aan Psalm 42, de favoriete psalm van Tonnie en Baby Dee. De wisselwerking tussen natuur en mens binnen het Zeeuwse landschap speelt net als op voorgaande albums weer een belangrijke rol. Oh Mijn Ziel is een andermaal een prachtige toevoeging aan het oeuvre van een authentiek muzikant.  

Theo Volk

Releasedatum : 18 augustus 2023 Snowstar

Website : https://broederdieleman.tumblr.com/