Newland : Eyecandy

 


Beginjaren negentig maakte Alex Nieuwland naam binnen  de “Friese bries” met zijn band Pretty Green. Vervolgens stond muziek maken op een lager pitje vanwege zelfstandig ondernemerschap en de opvoeding van zijn kinderen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en verscheen onder de artiestennaam Newland zijn debuutalbum Love and War. De single The Man Who Saved the World haalde toen de eerste positie van de nl indie charts.

De albums volgen elkaar hierna in rap tempo op, Cradles and Crosses (2018), Vaudeville and Burlesque (2019), The Emperor of Ice Cream (2020), Tomorrowland (2020) en Star Collector (2022). Allen gevuld met teksten geïnspireerd door dagelijkse dingen, personen, films en historie. Op het nieuwe album Eyecandy is dat niet anders.

In de opener The Day John Met Paul combineert hij het alledaagse, met historie en het boek van Jim O’Donnell. Het gaat om precies te zijn om 6 juli 1957, de dag waarop John Lennon en Paul McCartney elkaar leerden kennen. Het liedje zit boordevol verwijzingen naar titels van Beatles liedjes. Bovendien leende Alex aan het begin het openingsakkoord van A Hard Day’s Night, wat hier gezien kan worden als een soort oerknal van de popmuziek. Hoe zou de popmuziek er nu uitgezien hebben als dit duo, maar ook dat andere belangrijke koppel, Jagger en Richards elkaar niet hadden leren kennen?!

The titelummer Eyecandy ontstond na een bezoek aan het Griekse eiland Naxos. Alex hierover : Het betreft Aliko Beach (ook wel Alykó Beach genoemd). Net voor de economische crisis besloten de Grieken om bij Aliko een groot hotel (resort) neer te zetten. Helaas door de crisis is dit nooit afgerond en kun je vandaag de dag de bouwgeraamtes aanschouwen waar door de graffiti spuiters een aantal schitterende muurschilderingen zijn gemaakt. Dit geeft een beetje een ghosttown gevoel, maar het is wel een mooie plek om te fotograferen en gezien te hebben.”.

Bijna in zijn eentje nam Alex het album op (behalve de drums), Klaas Bos speelt op drie nummers bas en de gitaarsolo op Hearts Apart. Soms verrast Alex, zoals door een sitar te gebruiken in Soft Low and Sweet. Het hoogtepunt vormt voor mij Autumn Sonnet. Prachtig opgebouwd, het begint ingetogen en wordt vervolgens naar een grote orkestrale climax toegewerkt. Uiteraard kan hij live het album niet in zijn eentje brengen. De liveband zal verder bestaan uit Eric Ennema, Klaas Bos, Gilbert Terpstra en Jeroen Deen. Alex was volledig onbekend bij mij, Eyecandy is voor mij een bijzonder aangename verrassing en bovendien een echte groeibriljant in het alternatieve genre.

Theo Volk

Releasedatum : 3 februari 2023 Eigen beheer

Website : https://www.newlandmusic.net/