Juneville : All of Us

 


Voor zijn veertigste had Pieter Nabbe nog nooit serieus een noot gezongen, laat staan een liedje geschreven. In 2013 overlijdt een goede vriend van hem en vindt hij uiteindelijk een uitlaatklep van dit grote verlies door het schrijven van nummer Take a Ride. Vanaf dan heeft hij de smaak te pakken en onderkennen ervaren muzikanten al snel de grote muzikaliteit van hem. In eerste instantie verscheen wat solowerk, totdat hij samen met Bart Spierings Juneville begint. 

Vanaf hun debuutalbum In the Garden is Juneville succesvol. Critici zijn unaniem in hun loftuitingen. Ook opvolger Obey the Heart kreeg veel lof toegezwaaid. Voormalig Oor recensent Henk Tummers noemde Juneville destijds “Het best bewaarde geheim uit Nijmegen tussen Frank Boeijen en De Staat.". Een groot geheim was tot voor kort Juneville ook voor mij, ondanks het feit dat ik sinds 2014 geregeld recensie-exemplaren van Kroese Records krijg opgestuurd. Gelukkig heb ik binnenkort de tijd om een inslag te maken, want hun derde album All of Us is een album van ongekende schoonheid en diepgang. 

Het album werd op voortreffelijke wijze geproduceerd door de ervaren BJ Baartmans in diens bekende studio Wild Verband in Boxmeer, waar het laatste decennium de nodige fraaie albums werden opgenomen, zoals onlangs nog The Road and the Wilderness van Etan Huijs (verschijnt vandaag). Pieter en BJ werkten trouwens voorheen al samen op Pieter’s soloalbum More Love & Mellon Collie, gevuld met covers, waaronder bijvoorbeeld Northern Sky van Nick Drake. 

Volgens Pieter en Bart heeft All of Us als thema de kostbaarheid van tijd; tijd van leven, herinneringen ophalen maar ook het pijnlijke proces van herinneringen zien verdwijnen. Zo was Pieter, net als ik ooit, mantelzorger, in zijn geval van zijn dementerende moeder. Maar het is niet alleen kommer en kwel wat de klok slaat. Pieter bewaart dierbare herinneringen aan zijn periode dat hij in New York City woonde, waar hij toen een soort stadsgids was. De foto’s die voor het klaphoesje van het album zijn gebruikt, zijn in die periode door Pieter zelf gemaakt. Gemaakt in een periode dat de Twin Towers nog in volle glorie overeind stonden. 

Zeven van de negen liedjes werden geschreven door Pieter en Bart. Het voortreffelijk bij de thema’s passende I Remember Everything is een gloedvolle cover van John Prine’s schitterende zwanenzang. De heerlijk voort meanderende titelsong schreef Pieter samen met Pieter Klaassen (o.a. Gé Reinders). De reeds ijzersterke songs worden door de voorbeeldige inkleuring van hun begeleiders naar een nog hoger niveau getild. De bijdragen van BJ zijn vaak subtiel en is de cello van Marie-José Didderen stemmig. Ook contrasteert de engelachtige zang van Marieke Voshart-Bakker prettig met de doorleefde stem van Pieter. Vooral in Rain Will Fall Again bezorgt die samenzang mij kippenvel. All of Us is een prachtplaat, die volgens mij weinig luisteraars onberoerd zal laten.     

Theo Volk

Releasedatum : 27 september 2024 Kroese Records

Website : https://juneville.nl/


Juneville live :

19-10-2024 BEMMEL : Theaterkerk

09-02-2025 NIJMEGEN : LUX

22-05-2025 ARNHEM : LuxorLive