Roel Spanjers : Birdcatcher II

 


Een van de meest gevraagde freelance rootsmuzikanten van Nederland, zowel live als in de studio, is al bijna drie decennia toetsenist/accordeonist Roel Spanjers. De lijst van artiesten met wie hij samenwerkte is erg lang, o.a. JW Roy, Malford Milligan, Shiner Twins, Ralph de Jongh tot aan Normaal. Tegenwoordig speelt Roel in de band Sunset Travelers en de vorig jaar opgerichte bluesband Big Dave & The Dutchmen, die trouwens aanstaande zondag in Dongen te zien zal zijn. 

Zijn solocarrière stond achttien jaar op een laag pitje, het obscure meesterwerk Birdcatcher verscheen in 2006, maar kreeg destijds niet de aandacht dat het verdiende. Hopelijk is de fraaie opvolger Birdcatcher II een gunstiger lot beschoren. Overigens kwam het pas tot stand na de nodige aansporingen van Frédérique Spigt en Eric van Dijsseldonk. “Tijdens corona was er even wat minder werk in het live-circuit en toen ben ik eraan begonnen. Eerst bij Eric in de studio achter zijn huis. Gewoon wat demo’s opnemen. Als ik mezelf er eenmaal voor openstel komen de ideeën als een lawine. Het is de kunst om daar hele songs van te maken met een kop en een staart. De rol van Eric is niet te onderschatten. Hij zette mij op het goede spoor en tekende voor alle gitaarpartijen.”, aldus Roel in een recent interview in Heaven.

Net als het debuut mede geproduceerd door Gabriël Peeters. In zijn songs hoor je invloeden uit de blues, New Orleans, country en soul, die verweven worden tot een behoorlijk eigen geluid. Overigens had het album enige tijd nodig om bij mij onder de huid te kruipen. Hij krijgt trouwens hulp van niet de minsten. Malford Milligan zingt mee op Your Pain Is My Pain, iemand met wie Roel al meer dan twintig jaar samenwerkt. Alle nummers schreef Roel zelf, alleen Birdcatcher’s Lament schreef hij samen met Eric. Soms wordt er wat meer uitgepakt met behulp van blazers (See Them Off). Favoriete track is voor mij de sobere afsluiter Right Road, waarop alleen Roel en Eric te horen zijn. Hierin komt Roels zang het beste tot zijn recht. Ooit studeerde Roel geschiedenis, logisch dat hij ook in muziekgeschiedenis is geïnteresseerd, met name die van New Orleans. Een song, The Ballad of Peetie Wheatstraw (Devil's Son-In-Law), is gewijd aan de pianist William Bunch. Fijn om Roel zelf eens volledig in de middelpunt van de belangstelling te zien, al zal hij zich binnenkort ongetwijfeld weer net zo eenvoudig in de rol van uitstekend begeleider verplaatsen. 

Theo Volk

Releasedatum : 20 september 2024 Suburban Records

Website : https://www.facebook.com/profile.php?id=100063483605148


Roel Spanjers/Birdcatcher live : 

26-09 EINDHOVEN : Café ’t Rozenknopje

28-09 ROTTERDAM : Theater Walhalla

29-09 HAARLEM : Theater De Liefde

19-10 UTRECHT : Ramblin Roots