Grapes of Grain : Painted Windows


Vrij snel na voorganger Unaware verschijnt het nieuwe album Painted Windows van Grapes of Grain. Beide albums werden opgenomen tussen januari 2023 en april 2024. Painted Windows is hun tweede volwaardige album na hun comeback begin 2023. Eerder verschenen tussen 2005 en 2009 drie albums op het onvolprezen Utrechtse label Snowstar Records. Grapes of Grain bestaat tegenwoordig uit Alexis Vos en Berend Jan Ike en zij maken muziek die ergens tussen indiepop en alt.country ligt en worden daarin vooral beïnvloed door R.E.M., Alex G. en Hiss Golden Messenger. 

Deze keer is het geluid veelzijdiger, naast powerpop, ook garage rock, psychedelische luistertrips en folk songs. Tegenwoordig werkt het duo anders, omdat ze geen gebruik meer maken van een oefenruimte. Veelal zijn de demo’s van de hand van Alexis, die ze vervolgens doorstuurt naar multi-instrumentalist Berend Jan, die daarna de songs arrangeert. Een belangrijk thema in de teksten is volgens het duo vervreemding. Maar men treft ook luchtigere thema’s aan als het genieten van een goede maaltijd in True Treat. Of het luisteren naar Jonathan Richman op het door Ike gezongen Hey There, Jonathan

Tijdens de opname sessies in Studio Patrick, Utrecht werd de hulp ingeroepen van voormalig bandleden Stefan en Arno Breuer. Arno speelt drums op vier nummers, en Stefan heeft zijn special touch toegevoegd waar nodig. Dit kan gaan om de dromerige productie van Photograph Girl, de fuzzy gitaren op Fatal Flowers of een mellotron op Back Inside. Diverse gastmuzikanten hebben bijgedragen op pedal steel, viool, dobro, trompet en achtergrondzang. Het mixen werd gedaan door Adam Selzer (Jolie Holland, M.Ward, The Decemberists) en hij vond een manier om al de geluiden tot een intiem en boeiend geheel te vormen. Net als op de voorganger zijn de songs puntig, maar is het aanbod dus gevarieerder.

Theo Volk

Releasedatum : 4 oktober 2024 Drag Days Records

Website : https://grapesofgrain.com/