Meadowlake : Where the Mountain Meets the Sea

 


De Groningse indieband Meadowlake bracht tot op heden twee goed ontvangen albums uit, waarop men werd beïnvloed door groepen als Interpol, The National, Slowdive, Moss, Lower Dens en The Antlers. Hun nieuwe album Where the Mountain Meets the Sea had de nodige  voeten in aarde. Bij de voorafgaande gesprekken over de te varen koers bleken niet alle bandleden meer op dezelfde lijn te zitten : “Met de opname van het derde album voor de deur, was het een natuurlijk moment om eerlijk te zijn over onze visies en dromen voor de toekomst. Het was een beslissing die uiteindelijk voor ons allemaal goed voelde, hoewel het ook een beetje bitterzoet was vanwege de sterke band die we als vrienden onderling hebben”. 

Meadowlake is intussen gereduceerd tot het trio Jarno Olijve (gitaar en zang), Gertine Veenstra (bas, piano en zang) en Tjeerd Bennink (drums). De mogelijkheid deed zich voor om te gaan opnemen in de gloednieuwe studio van Buck Meek (Big Thief). De voorbereidingen voor de uiteindelijke opnames namen vier maanden in beslag, omdat men goed beslagen ten ijs wou komen. “Toen we er eenmaal zeker van waren dat we naar de studio van Buck Meek gingen om onze muziek op te nemen, hebben we met elkaar afgesproken dat we deze kans zo goed mogelijk wilden benutten. In een tijdsbestek van vier maanden moesten we besluiten welke nummers we zouden opnemen en deze ook nog eens heel goed leren spelen. We wilden niet alleen dat alles klopte, maar ook dat er een bepaalde urgentie in de nummers zou zitten”. 

Tot op heden nam Meadowlake de liedjes instrument voor instrument op. Buck Meek stelde voor om alles live in te spelen en dat is volgens mij een goed besluit geweest, dat de spontaniteit van het hele scheppingsproces bevorderd heeft. Wat ook geholpen heeft is dat de studio gelegen is in de prachtige omgeving van Topanga Canyon, niet ver van het strand. Bovendien hadden ze tijdens de opnames twee weken prachtig weer. 

Meadowlake over de verschuiving in hun geluid : “Het is interessant hoe organisch deze verandering aanvoelt. Het past bij de manier waarop we altijd al muziek maakten. We zijn nooit bezig geweest met het vasthouden aan een specifiek genre, maar eerder met het creëren van iets dat we zelf mooi vinden. Soms is dat lastig, omdat mensen altijd geneigd zijn om labels op muziek te plakken, terwijl wij daar nooit bewust naar hebben gestreefd. Het is een boeiend proces om te zien hoe onze muziek evolueert, terwijl het skelet, de basis van onze sound, altijd hetzelfde blijft. Morgen zal Meadowlake hun nieuwe album Where the Mountain Meets the Sea presenteren in VERA, Groningen.  

Theo Volk

Releasedatum : 20 september 2024 Agile ivory

Website : https://www.facebook.com/meadowlakeband