Tom Mank & Sera Smolen : Skinny Boy

 


Het Amerikaanse echtpaar Tom Mank en Sera Smolen zijn graag geziene gasten op de bekende luisterpodia in de Lage Landen. Zowel in Nederland als in België hebben ze de nodige, goed bevriende muzikanten waar ze logeren als ze hier op tournee zijn. Vanaf aanstaande vrijdag gaat reeds hun dertiende toer beginnen. Zoals gebruikelijk gaat zo’n reeks gepaard met de release van een nieuw album, hun nieuwste heet Skinny Boy. Andermaal gedeeltelijk opgenomen in Amerika en België en geproduceerd door Rich DePaolo, (produceerde enkele jaren terug ook het schitterende Caged Bird van Ellen Shae). 

Door zijn  wat hese stem is Tom uit duizenden te herkennen. Ook dit keer is Sera’s cellospel weer inventief en soms ook stemmig. Dat laatste geldt vooral voor de door Sera gecomponeerde instrumentale, klassieke afsluiter Thresholds. Ze schreef het ter nagedachtenis van Bernice Williams en Esther Gowan. Laatstgenoemde was een van Sera’s allerbeste vriendinnen, die net als zij cello speelde. Een regelmatig terugkerend thema is oorlog in het geweldige titelnummer. Vooral het samenspel hier tussen Sera en monharmonicavirtuoos Gait Klein Kromhof is excellent. 

Antieteam (Blood in the Water) wordt gezongen door Alice Saltonstall. Op een drietal songs verzorgt Kimberly Claes (AKA Little Kim) de fraaie achtergrondzang. Kimberley zal net als Gait en accordeonist Bart MJ De Cock het duo begeleiden bij enkele optredens. Bij de twee Nederlandse optredens zal de uitstekende zangeres Kristel Snellen als achtergrondzangeres debuteren bij het duo. Zij bracht trouwens een paar maanden geleden als soloartiest de fraaie debuut EP Breathe uit, waarop onder andere Malcolm MacWatt en Robert Maché te horen zijn.  

Theo Volk

Releasedatum : 24 augustus 2024 Independent

Website : https://tommank.net/


Tom Mank & Sera Smolen live :


20-09 BRUSSEL : Toogenblik 20:30 uur met Little Kim-zang en Bart MJ De Cock-accordeon

21-09 ERKELENZ : Acoustic Night Erkelenz 20:00 uur met Little Kim-zang

25-09 LEDE : Koning Ezel, Lede, België, 20:00 uur met Little Kim-zang, Bart MJ De Cock-accordeon en Gait Klein Kromhof- harmonica

26-09 ADEGEM : Sugarbird, 14:00 uur, videosessie met Little Kim-zang, Bart MJ De Cock-acoordeon en Gait Klein Kromhof-harmonica

26-09 GENT : Huis van Alijn 20:00 uur, met Little Kim-zang

27-09 WILHELMSHAVEN : Thomaskirche, Wilhelmshaven 19:00 uur

29-09 BOSKOOP : The Stables 15:00 uur, met Kristel Snellen-zang

03-10 GEMERT : poppodium de Bunker 21:30 uur, met Kristel Snellen-zang

04-10 LOKEREN : Gallery Nanda 20:00 uur, met Gait Klein Kromhof-harmonica

05-10 HERZOGENRATH : Klosterchen 20:00 uur, met Kathy Ziegler-piano en zang en Amy Merrill-viool