Eilen Jewell : Get Behind the Wheel

 


De afgelopen jaren waren voor Eilen Jewell op zijn zachtst gezegd niet de meest gemakkelijke. Binnen  een paar maanden tijd liep haar huwelijk op de klippen en leek haar carrière te imploderen. Het voelde voor haar of ze alles verloren had, behalve haar dochter Mavis. Toch heeft Eilen intussen weer alles op de rails, getuige de laatste regel van het persbericht “There’s a phoenix rising from the ashes.”. Het grappige toeval wil dat ik gisteren tijdens mijn wekelijkse wandeling met mijn zus een landelijk gelegen woning tegen kwam met aan de ingang op twee pilaren gebeeldhouwde feniksen.

Om alles weer op een rijtje te krijgen wandelde Eilen veel in de bergen van Idaho en stopte ze met drinken. Getuige de vitale uptempo opener Alive van Eilen’s nieuwe album Get Behind the Wheel lijkt ze er weer volledig bovenop te zijn. Een nummer met een echte Creedence Clearwater Revival vibe. Een paar jaar terug nam Eilen al eens Green River van CCR op.

Eilen zingt openhartig over verdriet, verlies, veerkracht en verlossing. Een belangrijke rol was weggelegd voor coproducer Will Kimbrough die zorg droeg voor hier en daar een psychedelisch en filmisch tintje. Er zit trouwens ook nog steeds geen sleet op Jerry Miller, volgens mij moet die onderhand tegen de tachtig lopen. Zijn gitaarspel is weer geregeld de kers op de taart.

Eilen heeft me nog nooit teleurgesteld, niet op plaat en ook niet live. Helaas zullen we het dit jaar in Nederland zonder concerten moeten doen. En dat is jammer want Get Behind the Wheel is een ijzersterk album.  

Theo Volk

Releasedatum : 5 mei 2023 Signature Sounds

Website : https://www.eilenjewell.com/