Neev : Katherine

 


De spelling van de artiestennaam van zangeres Neev is hoe je fonetisch de Ierse voornaam Niamh dient uit te spreken. Deze zangeres zou niet misstaan in een rijtje met geweldige Ierse zangeressen als Niamh Parsons en Niamh Dunne, ware het niet dat Niamh Katherine Downes geboren is in Schotland. Haar moeder Eleanor vond Niamh gewoon een mooie voornaam.

Niamh groeide op in Glasgow, studeerde vervolgens aan de universiteit van Edinburgh geschiedenis. Na de voltooiing van die studie vertrok ze naar Londen om daar aan de universiteit een master te halen in mensenrechten. In de tussentijd zette ze ook al voorzichtig de eerste schreden op haar muzikale pad met de EP’s Forgiving Light en Currants. Niamh is praktisch volledig autodidact, op enkele pianolessen in haar jeugd na dan. Ze blijkt ook een geboren zangeres te zijn, met een stem voorzien van een heerlijk hees randje. De muzikaliteit heeft ze van de kant van vader Richard. Twee tantes spelen dan ook mee op Katherine.

Ook blijkt haar familie nog over andere artistieke gaven te beschikken, de hoes werd namelijk gemaakt door oma Kate. De collage heet “Out of the Blue”, wat tevens de titel is van een liedje op Niamh’s debuutalbum Katherine. Niet alleen is de titel van het album een verwijzing naar haar eigen midden-naam, maar ook dat die naam veel voorkomt in haar familie.

Verder licht Niamh de reden van de titel als volgt toe : “The album centres on the theme of 'identity', different forms of identity, what it means to be someone's child/ someone's partner/ the member of a family/ a man or woman, each song is from those points of view and many more. I liked the idea that it's a title that has many different meanings to me and I also liked the idea of giving the album a name in the literal sense, so it has its own identity apart from me.”.

Niamh schreef niet alleen de bijzonder fraaie liedjes, maar arrangeerde ze tevens en mixte en produceerde Katherine samen met Imad Salhi and Jess Camilleri. Muziekbeleving is erg persoonlijk, maar bij mij komt haar wat hese stem heel erg binnen en bezorgt me geregeld kippenvel.

Veelal zijn de subtiel opgebouwde (indie) folk songs behoorlijk ingetogen, soms wat energieker zoals het reeds vrijgegeven Will I Change You. Niamh over dit liedje : “I loved arranging it and letting it burst from the seams at points. It brings together the loud and quiet moments of contemporary Scottish artists I really adore like Frightened Rabbit, Fatherson, Paolo Nutini & Rachel Sermanni.”.

Debuutalbum Katherine behoort in korte tijd tot mijn grote favorieten van 2023, hopelijk krijgt het de aandacht die het absoluut verdient.

Theo Volk

Releasedatum : 28 april 2023 Trapped Animal

Website : https://neev1.bandcamp.com/album/katherine