Roufaida : Roufaida

 


Roufaida Aboutaleb is de dochter van de Rotterdamse burgemeester, van wie ze uiteraard veel meekreeg van diens cultuur. In de zomer ging ze vaak bepakt en bezakt met haar familie op vakantie naar Marokko. Tijdens die ritten werd de nodige Riffijnse en Arabische muziek gedraaid. Acht jaar terug debuteerde Roufaida onder de artiestennaam Southbound met een EP die ze maakte tijdens haar verblijf in Kopenhagen. Ze studeerde daar toen aan het Rytmisk Musik Konservatoriet. Hierna volgden diverse samenwerkingen met anderen, totdat ze besloot in 2021 solo te gaan.

Sindsdien creëert ze in haar eentje in haar thuisstudio in de Rotterdamse wijk Crooswijk haar liedjes. De thematiek van haar teksten gaat over hoop en kansen. “Zo verschillend als we lijken, zo gelijk zijn we in ons verdriet, onze liefde en eenzaamheid.”. Met muzikale invloeden van Björk, Fairuz en Nilüfer Yanya produceert ze indiepop met gitaar, guembri, vintage Riffijnse casette samples en beats in het Engels en Arabisch, en creëert ze een alternatief popuniversum met Noord-Afrikaanse elementen.

Ook vind Roufaida veel inspiratie bij Arabische dichters. “Het lied Kalimat op de plaat is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van de Syrische dichter Nizar Qabbani. Een grootheid, bekend om zijn werk dat dicht op “de gewone man” stond. De tekst werd voor het eerst op muziek uitgevoerd door Libanese zangeres Majida El Rumi! Prachtig orkestraal werk. Ik schreef er nieuwe muziek bij en maakte er een popliedje van.”, aldus Roufaida.

Het eindresultaat Roufaida is bijzonder intrigerend, denk aan iemand als Tamino, die iets vergelijkbaars doet met Egyptische muziek. De releaseparty is zeer toepasselijk in Bird, een levendige locatie met live muziek en gerechten uit de internationale keuken. De EP verschijnt volgens mij alleen op vinyl.

Theo Volk

Releasedatum : 20 april 2023 Lab Music

Website : https://roufaida.nl/

Roufaida live :

15-04 GENK : Little Waves, C-Mine

20-04 ROTTERDAM : Bird, EP Release

22-04 DORDRECHT : Velvet 11:30 uur Instore

22-04 DELFT : Sounds 14:00 uur Instore

22-04 DEN HAAG : Paagman 15:30 uur Instore

05-05 DEN BOSCH : Bevrijdingsfestival

11-05 HERENT : h’Arena 3020 (Support Gabriel Rios)

12-05 HOLSBEEK : Kampvuurconcerten (Samen met Absynthe Minded)

13-05 HOLSBEEK : Kampvuurconcerten (Samen met Absynthe Minded)

14-05 EINDHOVEN : Birdge Festival

25-05 AMSTERDAM : Africadelic, Tolhuistuin

27-05 DUFFEL : Cinema Plaza (Samen met Absynthe Minded)

08-06 OPWIJK : Nijdrop (Samen met Absynthe Minded)

09-06 VOSSELAAR : Biebob (Samen met Absynthe Minded)

10-06 DRANOUTER : Muziekcentrum (Samen met Absynthe Minded)

18-06 EEKLO : Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve (Samen met Absynthe Minded)