Picidae : A Stray Labyrinth

 


Een bijzonder Noors duo dit Picidae. Zeven jaar terug verscheen hun debuutalbum It's Another Wor d., een album met een volledig eigen signatuur en daarnaast zwaar verslavend. Hierna werd het helaas maar liefst zeven jaar wachten op A Stray Labyrinth. Dat had voor een groot deel te maken dat Sigrun Tara Øverland lange tijd in Vesterålen in het noorden van Noorwegen woonde en Eirik Dørsdal in Kristiansand. Bovendien stichtten beiden een gezin, maar intussen bleef Tara wel songs schrijven. De meeste songs voor A Stray Labyrinth werden dan ook in Vesterålen geschreven. Eirik overbrugde die periode met zijn soloalbum Hvitt.

Twee jaar terug verhuisde Tara weer terug naar haar geboortestad Kristiansand en draait de samenwerking met Eirik sindsdien weer op volle toeren. Samen arrangeerde ze wederom op geweldige wijze alle songs. De toveringrediënten zijn nog steeds vooral het fluwelen trompetspel van Eirik en de verleidelijke zang met opvallende frasering van Tara. Ze gebruiken een inventieve combinatie van elektronica, gitaren, maar ook mindere gebruikelijke instrumenten als lier, autoharp en  het Japanse instrument taishögoto. Ze kreeg het laatste instrument overigens van een familielid, die ooit in Japan leefde. Niet vreemd dus dat ze ook populair zijn in Japan, waar ze al vier keer toerde.

Grotendeels werd het album door hen samen opgenomen. Ze kregen wat hulp van Morten Martens op gitaar op A Softer Fall in wiens studio The Lodge het album werd opgenomen. Daarnaast is op een vijftal nummers de contrabas van Jo Berger Myhre te horen. Nederland kent het illustere Noordpoolorkest, maar Noorwegen kent The Arctic Philharmonic, het meest noordelijke symfonische orkest ter wereld. Ze zijn te horen op het titelnummer voorzien van een prachtig arrangement van Eirik.

Net als op de voorganger weet het duo weer veel indruk te maken met hun gevoelige, melancholische, dromerige en breekbare sound. Een mix van jazz, mystieke folk en pop. Wederom zwaar verslavend. Prachtplaat!    

Theo Volk

Fysieke releasedatum : 28 april 2023 Nye Nor/Diger/[Integral]

Website : https://picidae.bandcamp.com/album/a-stray-labyrinth